Újfehértói fürtös

Az Újfehértói fürtös meggy egy késői érésű, hazai származású meggy fajta. Újfehértó környékén találták az anyanövényt a 60-as évek elején. 1970 óta államilag elismert fajta. Akárcsak a többi meggy vagy a cseresznye fajták, ez is nagy népszerűségnek örvend hazánkban. Kiskertekben és nagyüzemi termesztésben is megtalálható. Szinte bárhol termeszthető hazánk területén, bár a szárazabb vidékeken kisebb gyümölcsöt hoz.

A meggy rendkívül kedvelt és népszerű gyümölcs, így a szezonban az ország számos pontján tartanak Meggyfesztivált is. Ezeken a rendezvényeken lehetőség van a kulturális és gasztronómiai programokon túl, a gyümölcs vásárlására, kóstolására egyaránt. Több helyszínen lekvárfőző versennyel is várják az érdeklődőket. Ha szerencsénk van meggybor és pálinka kóstolásra is van lehetőség.

Újfehértói fürtös meggy jellemzői

Az Újfehértói fürtös július elején érleli zamatos gyümölcseit.  Fája erős vagy középerős növekedésű, edzett, mely fiatalon feltörekvő, a Pándy meggy fajtájúnál kisebb koronát növeszt. Ágai, vesszői közepes vastagságúak, lecsüngőek, melyek hajlamosak felkopaszodásra. Rendszeres ritkító metszése elengedhetetlen, bár a meggyfa metszése szinte minden fajta esetében nagyon fontos.

Hamar termőre fordul, majd rendszeresen és bőven terem. Csapadékos időjárás esetén mérsékelten fogékony a moníliás fertőzésre. Középkorai virágzású, a virágai jól tűrik a hideget is. Öntermékeny, vagyis nem igényel porzót.

A tápanyagdús, jó víz elvezetésű talajt kedveli, de a humuszos, homokos talajon is termeszthető. A száraz területeken is megél, de a termése kisebb méretűre nő.

Újfehértói meggy gyümölcse

Kiváló minőségű középnagy vagy nagy méretű gyümölcsöt terem. Bogyói közepesen nagyok, átlagosan 4-4,5 g körüli súllyal, 18-23mm átmérővel. Gyümölcsének alakja megnyúlt, kissé lapított gömb formájú. Héja fényes, sötétbordó színű. A húsa közepesen kemény, lédús, kellemesen édes-savanykás, jellegzetes meggy ízű, a magja apró. Gyümölcséből befőtt, lekvár, szörp egyaránt készíthető, de a sütemények kedvelt alapanyaga is. Fagyasztásra és friss fogyasztásra is egyaránt alkalmas.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Címlap kép: Újfehértói meggy (forrás: https://www.obi.hu/tovabbi-gyuemoelcsfak/meggy-ujfehertoi-fuertoes-gyoekercsomagolt/p/3785383)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom