Rezisztens meggy

A rezisztens meggy fajták a betegségekkel, kórokozókkal szemben ellenállóbbak.  A növények, – például a paradicsom, uborka vagy a paprika stb. –, de a gyümölcsfák – így az alma, körte stb. – sokféle kártevőnek és kórokozónak van kitéve, melyek fertőzik, károsítják a növényt és sokszor annak pusztulásához is vezetnek. A növénynemesítők folyamatosan azon dolgoznak, hogy olyan fajtákat is előállítsanak, melyek a kórokozóknak jobban ellenállnak. Ezek a rezisztens fajták.

Meggy betegségei

A meggyfa betegségei elsősorban a levélzetet, lombozatot károsító megbetegedések. Ilyenek a Nekrotikus gyűrűsfoltosság, a Klorotikus gyűrűsfoltosság, a Blumeriellás levélfoltosság. Valamint a Moníliás megbetegedés, amely elsősorban a csapadékos, nedves időben fertőz. Főleg a már felrepedt gyümölcs húsán keresztül.

Ezen kívül vannak még a meggy kártevői – mint például a cseresznyelégy, amely a gyümölcs kukacosodásért felelős, levéltetvek – is, amik a levélzetet és a termést egyaránt károsíthatják. Bármelyik betegség súlyos esetben – kezeletlenül hagyva, védekezés nélkül – a meggyfa teljes pusztulásához is vezethet.

A levélbetegségek ellen leginkább a megelőzéssel lehet védekezni. Ajánlott ezért megbízható kertészeti árudából beszerezni a csemetéket, ahol vírusmentes szaporítóanyaghoz juthatunk. Nagyon fontos még a meggyfa metszése, mely a lombkorona ritkításával, az elhalt, fertőzött ágak visszavágásával szintén segít a betegségek megelőzésében. Valamint a már kialakult betegség esetében is nagyon fontos, hogy a fertőzött levelek, ágak, ne fertőzzék tovább a növényt. A lehullott fertőzött leveleket érdemes megsemmisíteni, hogy ne fertőződjenek át más növényre, illetve ne fertőzzék vissza a fát.

Továbbá érdemes a megfelelő növényvédelemmel is megelőzni a kártevők, betegségek károsítását.

Hogyan törekedhetünk a betegségek megelőzésére:

  • nagyon érzékeny fajtákat ne telepítsünk
  • garantáltan vírusmentes oltványokat szerezzünk be
  • rendszeresen metsszük a fákat
  • a beteg ágakat, lombozatot semmisítsük meg

Rezisztens meggy fajták

A védekezés egy másik módja, ha a betegségekkel szemben edzettebb, ellenállóbb fajtákat telepítünk a kertünkbe. Ilyen fajták az alábbiak:

  • Cigánymeggy -> június közepén érő fajta, mely rendkívül ellenálló, a betegségekre nem fogékony
  • Csengődi meggy -> június elején érő fajta, mely rendkívül ellenálló
  • Feketics meggy -> június 10 körül érő, rendkívül ellenálló fajta
  • Kántorjánosi -> június végén, július elején érő, a vírusokkal szemben ellenálló fajta
  • Korai pipacs -> június elején, közepén érő, a betegségekkel, kártevőkkel szemben ellenálló fajta
  • Kőrösi korai meggy -> június elején, közepén érő, a betegségekkel, kártevőkkel szemben ellenálló fajta

A korai fajtákat a cseresznyelégy kukaca még nem károsítja.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom