Pándy meggy

A Pándy meggy a Kárpát medencében őshonos, ismeretlen származású, de vélhetően magyar fajta. Az egyik legkedveltebb, legismertebb, leginkább termesztett meggy fajta. A 70-es évekig az egyik fő fajta volt hazánkban. Június végén, július elején érleli nagy méretű, zamatos gyümölcseit. A meggy kedvelt gyümölcs hazánkban is, számos kiskertekben és nagyüzemi termesztésben is megtalálható. A cseresznyéhez képest a meggy kisebb hőigényű, emiatt a hűvösebb éghajlaton is kiválóan megél. Hazánkban szinte bárhol termeszthető.

Ráadásul hazánkban olyan kedvelt és népszerű, hogy a meggy szezonban az ország számos pontján tartanak Meggyfesztivált is. Ezeken a rendezvényeken meggy vásárlásra, kóstolásra is van lehetőség a számos gasztronómiai és kulturális program mellett. Ez a gyümölcs nemcsak nagyon jóízű, hanem nagyon egészséges is. Rendszeres fogyasztásával számos betegség meg is előzhető, hiszen a meggy jótékony hatása a szerveztre vitathatatlan.

Pándy meggy jellemzői

A Pándy meggy fajta késői érésű, június végén, július elején érleli gyümölcseit. Fája erős vagy középerős növekedésű, mely idősödve kissé lehajló koronát növeszt. Önmeddő, porzófajtái: Cigánymeggy, Csengődi, Germersdorfi, Solymári gömbölyű, Hedelfingeni. Ágai, vesszői közepes vastagságúak, melyek hajlamosak elsűrűsödésre és felkopaszodásra. Csapadékos időjárás esetén erősen fogékony a moníliás fertőzésre. Jellemzően már csak a klónjaival lehet találkozni.

Pándy meggy klónok:

  • A Pándy 48 – korán virágzik, június 22. körül érik
  • Pándy Bb 119 – középkésőn virágzó, június 25. körül érik
  • A Pándy 279 – késői virágzású, június 25-30 körül érik

Kiváló minőségű nagy gyümölcsöt terem. Bogyói igen nagy méretűek, átlagosan 6-8 g körüli súllyal, 21-24 mm átmérőjű. Gyümölcse közepesen kemény, lédús, sötétbordó színű, kellemesen édes-savas ízű. Gépi és kézi szedéssel egyaránt szüretelhető. Gyümölcséből befőtt, lekvár, szörp egyaránt készíthető, de a sütemények kedvelt alapanyaga is. Fagyasztásra és friss fogyasztásra egyaránt alkalmas.

A Pándy meggy fajták termő képessége az adott évtől függően lehet gyenge, közepes, de akár bőtermő is.  A gyümölcsök alakja a kocsány felőli oldalon kissé lapított gömb formájú, fényes színű. A magjaik középnagyok.

Érdekesség a Pándy meggyről

2009-ben az ország tortáját a pándy meggyből készített Pándi meggytorta nyerte. Érdekessége, hogy ebben a süteményben nemcsak a krémben, de a tésztában is megtalálható a savanykás-édes gyümölcs. A mascarponés, fehér csokoládés, meggyes sütemény igazi ízremek, érdemes kipróbálni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Címlap kép: Pándy meggy (forrás: http://diszkertem.hu/pandy-279-meggyfa-nszgypm-1268)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom