Pándi meggytorta

A Pándi meggytorta 2009-ben volt az Ország tortája. Hazánk „születésnapi tortáját” minden évben, hagyományosan a magyarság születésének napján az augusztus 20-i ünnepségek alatt mutatnak be. Ezt megelőzi az Ország tortájának gasztronómiai versenye. A Magyarország Tortája gasztronómiai verseny győztes tortáinak bemutatása és kóstolása rendszeresen az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek „Magyar Ízek Utcája” elnevezésű kísérőrendezvényén történik. A nyertes torta egy olyan születésnapi torta, amelyet nem egyszer vágnak fel egy helyen, hiszen a győztes tortákat egész évben országszerte mindenki meg tudja venni és meg tudja kóstolni az ország cukrászdáiban.

2007. óta ünnepelhetünk az Ország Tortájával, amikor a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a 2007. augusztus 20-i ünnepségre először alkotta meg a különleges születésnapi tortát, mely akkor egy madártejes torta volt. Azóta hagyománnyá nőtte ki magát az esemény, így minden évben nevezhetnek a cukrászdák a saját tortáikkal a megtisztelő cím elnyerésére. 

Pándi meggytorta

A Pándi meggytorta 2009-ben nyerte el a megtisztelő címet. Meggyes torta nem nyert még előtte és azóta sem.  

A Pándi meggytortát a Zila Kávéházban készítette Zila László Budapesten. A torta különlegessége, hogy nemcsak a töltelékben, de a tésztájában is megtalálható a kellemesen édes-savanykás Pándy meggy. A tésztája tojásból, cukorból, friss meggyből és friss citrom reszelt héjából készített puha, ruganyos piskóta. Rendkívüli ízvilágú, hiszen a torta három különböző krémmel van töltve a piskótarétegek között.

A három réteg az alábbi:

  • mascarponés alapkrém
  • fehér csokoládéval készült alapkrém
  • meggykrém, melyet a meggyen kívül kevés fahéjjal és cherry brandyval bolondítottak meg

A torta tetejét meggy darabokkal és zöld marcipán levelekkel díszítették.

Pándi meggytorta házilag készítve

Ezt a tortát otthon, házilag is el lehet készteni, de azt mindenképpen érdemes tudni, hogy egy időigényes tortáról van szó. Ez részben amiatt van, mert a meggyet is szükséges hozzá pépesíteni. Valamint, mert 3 különböző krémet kell elkészíteni a piskóta rétegek közé. Aki kedvet érez hozzá, bátran álljon neki, de nem kezdő háziasszonyoknak való. Aki pedig inkább csak kóstolná, keresse a cukrászdák kínálatában.

https://www.mindmegette.hu/ezek-voltak-az-elmult-evek-orszag-tortai-59625/

Címlap kép: Pándi torta (forrás: https://zilakavehaz.hu/blog/ujabb-zila-titokrol-rantjuk-le-leplet-pandi-meggytorta-receptje)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom