Oszlopos meggy

Az oszlopos meggy különlegessége, hogy igazán kevés helyet foglal el és rendkívül látványos növény. Ugyanúgy terem, mint a normál méretű meggyfa, de erkélyre, balkonra vagy kisebb kertben is tökéletes választás.  Egyediségét az adja, hogy a növény lombja felfelé törekszik, nem pedig vízszintesen. A magasságából adódóan gyerekek is könnyen elérik ízletes, zamatos terméseit.

Oszlopos cseresznye fajták

 • Jachim

A Jachim fajtának a magassága maximum 2-2,5 méter. Jól tűri a hideget. Júliusban érleli zamatos, harmonikusan édes-savas, bőlevű, ízletes bogyóit, melyek sötét bordó színűek, enyhén nyomott gömb alakúak. Öntermékeny fajta. Friss fogyasztásra és meggyszörpnek is kiválóan alkalmas.

 • Maynard

Egy kúposan növekedő fajta, melynek az oldalsó ágait visszavágva karcsú, mutatós növény nevelhető. Gyümölcsei ízletesek, zamatosak.

 • Rubina

A Rubina fajta magassága teljes kifejlett növény esetében 2-2,5 méter körüli. Késői fajtájú, mely gyümölcseit július közepétől érleli. Bőven és rendszeresen terem. Gyümölcse igen nagy méretű, sötétpiros szinte fekete színű, aromás édes-savanykás ízű. Öntermékeny, ellenálló fajta. Elsősorban friss fogyasztásra ajánlott.

Oszlopos meggy ültetése, metszése, gondozása

Oszlopos meggy ültetési tippek:

 • Érdemes őket napos, szellős helyre ültetni.
 • Az ültető gödör legalább 60X60 cm legyen, amit előtte megtrágyázunk.
 • 2-2,5 m távolságra kerüljenek egymástól a csemeték.
 • A sérült gyökér részeket el kell távolítani és egy kicsit vissza kell vágni a gyökereket.
 • Az ültetést követően alaposan meg kell locsolni, a földet le kell nyomkodni körülötte.

Gondozása, metszése

 1. Nagy gondozást nem igényel, de cserépben tartva a folyamatos öntözéséről szükséges gondoskodni.
 2. A metszésénél a főág mellett csak egy mellékágra van szükség. Ezzel elkerülhető, hogy a csemete túlzottan terebélyessé váljon, illetve elősegíthető a felfelé történő fejlődése is. Az egymást keresztező és elhalt ágakat fagymentes időszakban szabad csak levágni, így elkerülhetők a betegségek okozta károk. Erre a legmegfelelőbb időszak közvetlenül a virágzás előtt van.
 3. Megfelelő tápanyag biztosítása mellett sokáig ékes dísze lehet a kertnek, balkonnak vagy erkélynek egyaránt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Címlap kép: Oszlopos meggy (forrás: http://kelenvolgyidiszfaiskola.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1205921)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom