Meteor meggy

A Meteor meggy az egyik legkorábban érő hazai származású meggy fajta. Hazánkban a meggy és a cseresznye is nagy népszerűségnek örvend. Nemcsak kiskertekben található meg, de nagyüzemi termesztése is jelentős. Főleg a Kiskunság homokos talaján található meg nagyobb területeken, de számos helyen termesztik országszerte. Jobban viseli a hideget, mint a cseresznyefák.

Mindkét gyümölcsből évtizedek óta készítik a lekvárt, befőttet. Ahol sok gyümölcs volt pálinkát és bort is készítettek belőle. Napjainkban pedig egyre népszerűbb újra a meggy aszalása is. A kandírozott gyümölcsök között a cseresznye is élen jár.  

Hazánkban olyan kedvelt és népszerű, hogy a meggy szezonban az ország számos pontján tartanak Meggyfesztivált is. Ezeken a rendezvényeken a gyümölcs vásárlásra, kóstolásra is van lehetőség a számos gasztronómiai és kulturális program mellett. Ez a gyümölcs nemcsak nagyon jóízű, hanem nagyon egészséges is. Rendszeres fogyasztásával számos betegség meg is előzhető, hiszen a meggy hatása a szerveztre igazán jótékony.

Meteor meggy jellemzői

A Meteor a Pándy és a Nagy angol meggy keresztezéséből létrehozott hazai meggy fajta. Igen korán – már június elején – érik, a Pándy fajta előtt kb. 3 héttel. Fája erős vagy középerős növekedésű, mely fiatalon feltörekvő, ritkán elágazó, idősebb korban jellegzetes szétterülő koronát növeszt. Ágai, vesszői közepes vastagságúak, melyek nem hajlamosak elsűrűsödésre. Ennek ellenére a meggyfa metszése ennél a fajtánál is nagyon fontos. Hamar termőre fordul, majd rendszeresen és bőven terem. Csapadékos időjárás esetén mérsékelten fogékony a moníliás fertőzésre. Középkorán virágzik. Öntermékeny, vagyis nem igényel porzót.

Kiváló minőségű középnagy méretű gyümölcsöt terem. Bogyói közepesen nagyok, átlagosan 4,5-5,5 g körüli súllyal, 21-23mm átmérővel. Gyümölcsének alakja megnyúlt, kissé lapított gömb formájú. Héja fényes, sötétpiros színű. A húsa közepesen kemény, lédús, kellemesen édes-savanykás, jellegzetes meggy ízű, a magja apró. Gyümölcséből befőtt, lekvár, szörp egyaránt készíthető, de a sütemények kedvelt alapanyaga is. Fagyasztásra és friss fogyasztásra egyaránt alkalmas.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom