Tartalomjegyzék
A meggyszósz a menzai emlékeket idézi eszünkbe, akárcsak a betűtésztás paradicsomleves, vagy a rizses hús. Sokan ezen emlékek hatására sokáig nem eszik ezeket a jellegzetes ételeket, de van, aki pontosan emiatt készíti később maga is. Legyen akár így, akár úgy érdemes neki látni ennek a nagyon egyszerű szósznak az elkészítésének, mely remekül illik főtt, vagy akár sült húsok mellé is. A meggy savanykás ízét a cukor édesíti, a kevés citrom leve pedig igazán pikánssá teszi.
Meggyszósz recept
Hozzávalók:
- 40 dkg meggy vagy meggybefőtt
- 10 dkg kristálycukor
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- fél citrom frissen facsart leve
- kevés őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg – ízlés szerint
- csipet só
- 2 evőkanál liszt
A meggyes mártás elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a meggyet meg kell mosni, a szárakat, leveleket, magokat el kell távolítani belőle. (Ha befőttből készítjük, akkor csak ki kell magozni).
- Egy lábosba kell rakni a kimagozott, megmosott meggyet és meg kell szórni a cukorral, az ízlés szerinti fahéjjal és szegfűszeggel, valamint a csipet sóval.
- Majd annyi vizet kell hozzá adni, hogy kb. ellepje és fel kell tenni főzni.
- Nagyjából 10 perc alatt puhára fő.
- Ezalatt a lisztet el kell keverni csomómentesen a tejföllel és a tejjel.
- A puha meggyet levesszük a tűzhelyről és óvatosan belekeverjük a habarást.
- Majd még további 5 percig lassú tűznél újra forralunk rajta egyet.
- Ha már elkészült csak akkor keverjük hozzá a frissen facsart citrom levét is.
TIPP: Készíthetjük lisztes habarás helyett vaníliás pudingporral is, úgy is nagyon finom. Akkor a habarás helyett a kevés vízzel és cukorral csomómentesre kavart pudingport keverjük a meggyléhez. Érdemes így is, úgy is kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy
Címlap kép: Meggyes mártás (forrás: https://nlc.hu/magyarorszagkul/cikk/retro-meggyszosz-recept)
Vissza a kategória cikkeihez