Tartalomjegyzék
A meggyszörp, – akárcsak a többi gyümölcsből készült – mintha egyre nagyobb népszerűségnek örvendene az utóbbi években. Egyre több konyhában mossák az üvegeket és a friss gyümölcsöt a lekvárok, befőttek, szörpök és savanyúságok készítéséhez a gyümölcsök, zöldségek szezonjában. Mert aki evett/ivott már a házi készítésű finomságokból, az tudja igazán, hogy a bevásárlóközpontok polcain árult termékek meg sem közelítik a hagyományosan, házilag készült portékák ízeit.
Ha nagyobb mennyiségű meggyhez jutunk – ehhez érdemes az meggy szezont figyelni, ráadásul már itthon is vannak szedd magad akciók – akkor mindenképpen érdemes lekvárt, szörpöt eltenni télire, de akár lefagyasztani is. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve pedig igazán különleges, egyedi ajándék is lehet karácsonyra.
Meggyszörp recept
Hozzávalók:
- 1 kg meggy (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
- 35 dkg cukor
- fél citrom kifacsart leve
- nátrium- benzoát (elhagyható)
- kifertőtlenített üvegek kupakokkal
Meggy előkészítése:
- mosás álló vízben
- szárak, levelek eltávolítása, a megy szemek átválogatása, kimagozása
- öblítés folyó vízben
- lecsepegtetés
A meggyszörp készítés lépésről – lépésre:
- Az átmosott, lecsepegtetett gyümölcsöt egy nagy edénybe kell tenni, a cukorral, citromlével és kevés vízzel felönteni és elkezdeni főzni alacsony lángon.
- Nem kell, hogy forrjon, de minimum 30 percig kell főzni.
- Ezután gézlapon, vagy tiszta konyharuhán át kell szűrni.
- Majd egy fakanálra fellógatva a cseresznyés „batyut” hagyni kell még, hogy kicsöpögjön.
- Legalább egy órát hagyni kell csöpögni, majd a felfogott szörpöt újra fel kell forrósítani.
- Egy késhegynyi nátrium-benzoátot lehet hozzá adni, de ha alaposan ki vannak fertőtlenítve az üvegek, ez el is hagyható.
- Azután lehet az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tölteni.
- Majd lezárjuk őket és 10 percig fejre állítjuk.
- Ezután hagyjuk kihűlni.
- Ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.
Bármilyen más gyümölccsel elkészíthető, vagy akár vegyesen is főzhetjük. Érdemes próbálkozni, mert különleges ízvilágú, egyedi szörpöket készíthetünk.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szirup
Vissza a kategória cikkeihez