Meggypálinka

Hazánkban több helyen foglalkoznak meggypálinka főzéssel, bár nem ez a legnépszerűbb pálinka. A hazai pálinkák messze földön híresek, számos a hungarikumok listáján is szerepel. Hazánknak jelenleg nyolc földrajzi eredetvédett pálinkája van: Békési Szilvapálinka, Göcseji Körtepálinka, Gönci Barackpálinka, Kecskeméti Barackpálinka, Pannonhalmi Törkölypálinka, Szabolcsi Almapálinka, Szatmári Szilvapálinka, Újfehértói Meggypálinka.

A pálinka készítéséhez olyan gyümölcsöt használnak, melyek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba a nem szép külsejük, esetleg mechanikai sérülések miatt, vagy mert túlérettek, de semmi esetre sem rothadtak. Korábban a termelőszövetkezetek és állami gazdaságok működése idején, még számos helyen üzemelt pálinkfőzde is. Abban az időben ugyanis minden gyümölcsöt felhasználtak és amit nem tudtak máshogy hasznosítani, az ment a cefrébe. Ezek a pálinkák meg sem közelítették a napjainkban elérhető minőségi, érett, zamatos gyümölcsből készült párlatokat.  

A minőségi pálinka ízét és zamatát a tulipánformájú pohár emeli ki igazán, mely a nyelv alá vezeti a párlatot, ahol a legintenzívebben érzékelhetők a gyümölcsös aromák.

Meggypálinka

Hazánkban a meggypálinka fogyasztás komoly tradícióval rendelkezik. Ez a gyümölcs manapság is nagyon kedvelt pálinka alapanyag a magas cukortartalma és a pálinkában is megtalálható aromái miatt. Számos fajtája ismert és elterjedt ennek köszönhetően sokáig beszerezhető alapanyag.

A cefre készítése kicsit időigényes, ugyanis feldolgozásánál különösen fontos, hogy a levelek, a szárak, magok ne kerüljenek a cefrébe. Hiszen nagyon fontos a minőségi pálinka készítésénél, hogy csak ép, érett, zamatos gyümölcsből készüljön.

Pálinka csak Magyarországon termelt, cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. Kizárólag gyümölcsből. Minden más főzet esetén legyen az akár ananász, banán, narancs, gránátalma, cékla, zeller, vagy akár medvehagyma, paradicsom, az ezekből készült főzetek esetén csak párlatról beszélhetünk. Az előbbiek esetében azért, mert nem hazánkból származó gyümölcsök, az utóbbiak esetében pedig azért, mert nem gyümölcsök. Bár az eljárás, amivel készítik őket közel azonos. Szükséges zöldségek vagy gyümölcsök mennyisége egy liternyi párlat elkészítéséhez a cukortartalmuk szerint változik.

Az Újfehértói meggypálinkáról

Mint, ahogy a neve is sugallja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértó és környéke adja e pálinka zamatos gyümölcseit. A belőle készült pálinka legalább 40%-os klasszikus, átlátszó színű jellegzetes ízű. E jellegzetes ízét a cefrébe kerülő magtöret adja, mely enyhén marcipános-mandulást ízt kölcsönöz az italnak.

Tudtad? A pálinkák feldolgozásában a legújabb divat a vadgyümölcsökből készített párlat. A vad őszibarack például intenzívebb, izgalmasabb illat- és ízvilágú, mint például a szelíd őszibarack esetében.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka

Címlap kép: Meggypálinka (forrás: http://demeterpalinka.hu/termek/meggypalinka-500ml)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom