Tartalomjegyzék
A meggyleves egy üdítően friss, könnyed nyári étel, melyet vétek kihagyni a meggy szezon idején. Ez a hűsítő leves készíthető pudingosan, tejszínesen, habarva, friss gyümölcsből, befőttből, vagy fagyasztott gyümölcsből egyaránt. Bárhogy variáljuk nem bánjuk meg! Érdemes a szezonban minél többször készíteni belőle, mert a meggy jótékony hatásai a szervezetre egészen rendkívüliek. A meggy szezon pedig nem túl hosszú.
Meggyleves recept
Hozzávalók:
- 60-70 dkg meggy (valamennyit érdemes meghagyni a díszítéshez)
- 2 darab tojássárgája
- 1 evőkanál méz
- 5-6 dl víz
- 1 dl tejszín
- fél citrom leve
- 1 mk fahéj
- szegfűszeg ízlés szerint
Meggyleves elkészítése lépésről – lépésre:
- A gyümölcsöket jó alaposan meg kell mosni, a leveleiket, szárukat, magokat el kell távolítani.
- A kimagozott meggyeket a fahéjjal, kevés szegfűszeggel, a frissen facsart citrom levével és a mézzel össze kell keverni.
- Egy lábosba fel kell tenni 5-6 deciliter vizet a fűszerezett gyümölcsökkel együtt és fel kell főzni.
- Ezután le kell hűteni.
- Majd az egészet turmixba kell önteni, hozzá adni a tojások sárgáját és a tejszínt.
- Utána az egészet együtt alaposan össze kell turmixolni.
- Díszítéshez egy-két magozott meggyet, tejszínhab rózsát, menta levelet tehetünk az elkészült leves tetejére. Jó étvágyat hozzá!
A meggy bármilyen más gyümölccsel helyettesíthető is (körte, alma, szilva, őszibarack, eper, cseresznye), vagy vegyesen is készíthető. Ez a leves – mint a többi gyümölcsleves is – készíthető pudingporral önmagában, vagy pudingpor, tejszín keverékével is. Bátran variálhatjuk őket és tovább ízesíthetjük saját íz világunknak megfelelően. Készülhet krémesítés nélkül is, gyümölcs darabokkal. Egy biztos: elrontani nem lehet és kiváló hűsítő, felüdülést ígérő leves, vagy akár desszert is lehet belőle.
https://sobors.hu/receptek/vaniliapudingos-gyumolcsleves-recept/
Címlap kép: Gyümölcsleves (forrás: http://szepjuhaszne.hu/heti-menu/hideg-tejszines-meggyleves-kep-receptguru-e1496172553989)
Vissza a kategória cikkeihez