Meggyfesztivál

Akárcsak Almafesztivál, vagy Eperfesztivál, úgy Meggyfesztivál is több helyszínen található hazánkban, a meggy szezon idején. Nagyon sok kedvelt gyümölcsünk van, és ezeket ünnepeljük is az érések időszakában. Így tavasztól őszig lehet látogatni a különböző rendezvényeket. A meggy is nagyon népszerű gyümölcs hazánkban és nagyon hamar érik az eper után a cseresznyével majdnem egyidőben. Kedvelt édes savanykás íze miatt. Ráadásul nemcsak nagyon zamatos, ízletes, de rendkívül egészséges is, ezért rendszeres fogyasztása mellett az meggy jótékony hatása a szervezetünkre is kihatással van. E jótékony hatásokkal rendelkező gyümölcsöt ünneplik a fesztiválokon, ahol kóstolásokra, vásárlásra is lehetőség nyílik a számos gasztronómiai és kulturális program mellett.  

Meggyfesztivál – Bács-Kiskun megyében

Szank

A Bács-Kiskun megyei Szankon rendszeresen rendeznek Méz és Megyyfesztivált. Ugyanis a településen és környékén nemcsak meggyet termesztenek, de az itt termő vaddohánynak köszönhetően a selyemfű méz is nagyon elterjedt ezen a vidéken. Ezeket ünneplik a fesztiválon 2009 óta a meggy érésének idejében, általában június végén kerül megrendezésre. A rendezvényen melyen Meggykirálynő és Mézkirály választás is színesíti az egyébként is változatos gasztronómiai és kulturális programot. De mezőgazdászoknak rendszeresen tartanak szakmai bemutatókat, előadásokat is. Természetesen lehetőség van meggyes és mézes ételek, italok, mézkülönlegességek kóstolására és vásárlására egyaránt. Számos Guiness Rekordkísérlet is színesíti a programot. Volt már a világ leghosszabb mézesmadzgjának (3.62 km) elhúzása, a világ legnagyobb meggy – Magyarországának elkészítése stb.

Kecel

A szintén Bács-Kiskun megyei Kecelen szintén tartanak Meggyfesztivált. Ez nem meglepő, hiszen a homokos talajú Kiskunság területén nagyon jól megél a meggy. 2010 óta tartják meg minden évben a több napos rendezvény sorozatot a meggy érésének idején jellemzően június közepén, végén. A fesztivál életre hívása a gazdáknak hivatott meghálálni a munkájukat, illetve emelni a keceli meggy hírnevét. A gasztronómiai (meggyes sütemények, meggypálinka, különleges kürtöskalácsok stb.) és kulturális programok mellett meggymag-köpő bajnokságot és csettegőversenyt is tartanak. Aki pedig nem tudná mi is a csettegés, feltétlen jöjjön el és derítse ki.

Meggyfesztivál – Pest megyében

Nagykőrös

A Pest megyei Nagykőrösön szintén tartanak Möggyfesztivált. Itt is nagy tiszteletnek örvend a páratlanul finom, zamatos meggy, ezért is hívták életre a fesztivált. Mely jellemzően június utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre. A rendezvényen szintén számos érdekes programmal, különleges meggyes ételekkel és vásárral várják az érdeklődőket a városba a meggy szezonba.

Pánd

A Monorhoz közeli Pánd községben is tartanak rendszeresen fesztivált a meggy és termelői tiszteletére. Gyerekeket és felnőtteket egyaránt várnak a különböző színes programokra, kiállításokra, vásárra. A rendezvényt meggyes ételekből készült főzőverseny is színesíti.

Meggyfesztivál – Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Újfehértó

Újfehértó községben Fürtös Fesztivál néven várják az érdeklődőket a meggy szezonban. A fesztiválon hagyományosan főzőverseny is megrendezésre kerül a különböző kirakodó vásár, termék vásár, vidámpark és gasztronómiai különlegességek mellett. Számos programmal várják a látogatókat egész nap.

https://www.programturizmus.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom