Meggyfa termesztése

A meggyfa termesztése többféleképpen is történhet. Legegyszerűbb módja, ha csemetét veszünk és azt ültetjük el. A meggyfa csemete lehet szabadgyökerű, vagy konténeres is. A konténeres egész évben ültethető a fagyos időszakok kivételével, míg a szabadgyökerűek ősztől tavaszig. Érdemes az ültetés előtt a megfelelő hely – mely napos, szellős – és fajta kiválasztása is. Ez utóbbi azért is fontos, mert a meggy fajták egy része ugyan öntermékeny, de a többinek szüksége van porzó fajtára a közelében. A meggy számára megfelelő talaj a jól szellőző, jó víz elvezetésű, tápanyagban gazdag – főleg a nitrogén hiányra érzékeny – közepesen kötött talaj. A száraz, hideg, kötött talaj nem kedvez a fejlődésének. Ha nem ilyen a kertünk földje, érdemes feljavítani, hogy a növény jól tudjon benne fejlődni és bőségesen hozza termését.

Meggyfa termesztése, szaporítása magról 

A meggy szaporítása természetesen történhet magról is. Ebben az esetben jóval hosszabb idővel kell számolni, mire termőre fordul. Ehhez a meggymagokat össze kell gyűjteni és száraz, légmentesen záródó műanyag dobozba kell tenni 10 hétre, melyet a hűtőszekrényben tárolunk. Amikor kihajtottak a magok el kell őket ültetni. Jó víz elvezetésű, homokos talajba ültetve – melynek folyamatosan gondoskodunk a nedvesen tartásáról – ahol sok napfény éri, jól fogja érezni magát. Így azonban akár 7-10 év is eltelhet, mire meghozza első gyümölcseit.

Kicsit gyorsabb eljárás a palántáról való ültetés, de a leghamarabb a csemeték hoznak gyümölcsöt.

Meggy ültetése magról

Természetesen itt is csak akkor lehet kiültetni a növényt, amikor még – vagy márnincsenek fagyok. (A meggy ugyan kevésbé érzékeny a fagyokra, mint a cseresznye, de a korán virágzó fajták esetében lehet fagykárral számolni.)  A magról szaporított gyümölcstermő növény gyökérzetére fiatalkorban egy erőteljes főgyökér (karógyökér) a jellemző, amelyből másod-, harmad- stb. rendű oldalgyökerek fejlődnek. Idősebb fáknál a főgyökér jelleg megszűnik az oldalgyökerek erőteljes fejlődése következtében. 

Kiültetése előtt már érdemes a megfelelő helyet kiválasztani számára, mely lehetőleg napos, szellős legyen. Itt figyelembe kell venni azt is, hogy – bár nem nő akkorára, mint egy cseresznyefa, pláne, mint egy dió – de ezeknek a csemetéknek is megfelelő helyet kell biztosítani a növekedéshez. Ezért nem célszerű épületekhez, járdákhoz, vezetékekhez vagy kerítéshez közel ültetni. Ajánlott elsőre a végleges helyére ültetni, mert nem viselik jól az átültetést. Természetesen előfordulhat, hogy ez elkerülhetetlen, akkor az alábbiak szerint kell eljárni.

Meggy átültetése:

 • érdemes több lépésben megtenni (legalább 1 éven át iskolázni kell)
 • vagyis a fa gyökérzónáját tavasszal és ősszel 2-2 irányból körbe kell ásni
 • ezt lehetőleg minél többször el kell végezni egy fél éven át
 • így elkerülhető, hogy a gyökereket átvágva stresszt okozzunk a növénynek
 • ezáltal elkerülhető, hogy a növény az átültetést követően kiszáradjon
 • minél több földdel kell kivenni és azzal együtt ültetni az új helyére
 • érdemes figyelni arra is, hogy az észak-déli oldala ne kerüljön felcserélésre
 • valamint ki kell karózni az első időszakban

Meggyfa termesztése, gondozása

A meggy ápolása nem okoz különösebben sok gondot, azonban vannak elkerülhetetlen tevékenységek. Mire érdemes odafigyelni?

A betegségek és kártevők nem kímélik a cseresznyét sem, így szükséges a megelőzés- illetve a védekezés. A védekezés része:

 • a megfelelő fajta kiválasztása (akár rezisztens fajtákkal)
 • megbízható kertészetből történjen a beszerzés (ezzel csökkenthető a fertőzöttség veszélye)
 • rendszeres metszés (mely során a beteg, elhalt ágak visszavágása megtörténik)
 • lemosó permetezés (mely egy növényvédelmi eljárás, ami után kevesebbet kell permetezni valamit hatékony mivel egyszerre több betegség és kártevő ellen is véd)

A lemosó permetezést a téli fagyok elmúltával, de még a rügyfakadás előtt érdemes elvégezni. Már 10 °C fölötti hőmérsékleten hozzáláthatunk. Jellemzően réz alapú szerekkel történik, mely a lisztharmat kivételével minden gombás és baktériumos betegség megelőzésére alkalmas.

Száraz időszakban érdemes a megfelelő vízellátásról gondoskodni, még a szüret után is. Ugyanis ezzel is elő tudjuk segíteni a fák edzettségét.  Érdemes a tápanyag utánpótlásról is folyamatosan gondoskodni. A meggy főleg a nitrogén hiányra érzékeny.

https://www.tuja.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom