Meggyfa permetezése

A meggyfa permetezése nem feltétlenül szükséges. Ha pihenőkertet alakítunk ki és oda ültetünk egy-egy árnyat adó cseresznye, meggy, sárgabarack vagy diófát, ezek permetezés nélkül is élvezhető minőségű és elfogadható mennyiségű termést adnak.  Azonban a meggyfa betegségei és kártevői nem minden esetben kerülhetőek el vegyszeres növényvédelem nélkül.

Elsődleges védekezés természetesen minden esetben a megelőzés.

Nagyon fontos ennek érdekében:

  • mindig a megbízható kertészeti árudából történjen a vírusmentes szaporítóanyag beszerzése
  • a meggyfa metszése is a megelőzés fontos lépése, érdemes rendszeresen végezni
  • a sérült, beteg ágak eltávolítása, megsemmísítése, esetlegesen a teljesen beteg fa kivágása

Az ágak visszavágásával, a beteg fák eltávolításával a további fertőzést akadályozhatjuk meg.

Az egészséges, szellős ágrendszerű gyümölcsfákon a növényvédelem is hatékonyabb, illetve a gyümölcsök is könnyebben érnek. Valamint az edzett, egészséges fákat a különböző megbetegedések és kórokozók is kevésbé támadják meg. Amik sok esetben jelentős károkat okozhatnak. Hiszen károsodhatnak a levelek, ágak, termések, szélsőséges esetben még a fa is kipusztulhat.

Meggyfa permetezése

Napjainkban sokan törekednek a vegyszermentes védekezésre biokertek kialakításával, illetve a természetért aggódva sokan nem szívesen permeteznek annak beláthatatlan következményei miatt. A paradicsom, paprika, uborka és egyéb zöldségnövények esetében a megfelelő növénytársítással sok permetezés kiváltható.

A gyümölcsfák esetében nincs ilyen egyszerű dolgunk. Ugyanis, ha nem szeretnénk kukacos, betegség nyomait viselő gyümölcsöket termelni és fogyasztani néhány permetezés elengedhetetlen.

Mikor történjen meg a meggyfák permetezése?

A legfontosabb permetezési időpontok áprilisban és májusban vannak. A rügyfakadástól a sziromhullást követő 3-4. hét végéig. Ezek főleg a lemosó permetezések. A tavasszal elmulasztott permetezések nem pótolhatók nyáron. A betegségek kialakulását kell megakadályozni, mert az elhatalmasodott betegség gyakorlatilag már nem gyógyítható. A kukacosodást kell megelőzni, mert a gyümölcs belsejéből már nem lehet kiírtani a kukacot.

Így a permetezéstől a fogyasztásig eltelő hónapok alatt a szerek nyomtalanul lebomlanak. Ez azért is fontos, mert áprilisban a gyerekek még keveset tartózkodnak a kertben és az éretlen gyümölcs nem vonzza őket.

Érdemes ebben az időszakban a kis mennyiségben is hatásos gombaölő- és rovarölő szerek kombinációját alkalmazni. Ez a 4-5 permetezés megvéd a kukacosodástól és a legsúlyosabb károkat okozó gombafertőzések gyors elhatalmasodásától. Azonban ezek a permetezések nem védik meg a növényeket a nyáron támadó levél tetvek, atkák és az érés idején fellépő termés rothadást okozó gombáktól. De az elérhető eredmény így is jóval több a semminél és ráadásul minimális az egészség és a természetvédelmi kockázat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom