Meggyfa kártevői

A cseresznye és a meggyfa kártevői is jellemzően ugyanazok. A cseresznyefa betegségei is sok esetben hasonlatosak a meggyfa betegségeivel. A meggyfa jellemzően nem sok törődést igényel, de vannak feladatok – ilyen például a meggyfa metszése – amely elengedhetetlen az eredményes, bőséges termés érdekében. Az ágak visszavágása azért is fontos, mert így a sérült, beteg, kórokozók által megtámadt vesszők visszametszésével, a további fertőzést akadályozhatjuk meg.

Az egészséges, szellős ágrendszerű gyümölcsfákon a növényvédelem is hatékonyabb, illetve a gyümölcsök is könnyebben érnek. Valamint az edzett, egészséges fákat a különböző megbetegedések és kórokozók is kevésbé támadják meg. Amik sok esetben jelentős károkat okozhatnak. Hiszen károsodhatnak a levelek, ágak, termések, szélsőséges esetben még a fa is kipusztulhat.

Meggyfa betegségei – kórokozók által

A meggy betegségei a növényt, termést egyaránt érintheti. Számos betegség van, ami elsősorban a leveleket, a lombozatot támadja meg. Ezek közé tartoznak a Nekrotikus gyűrűsfoltosság, a Klorotikus gyűrűsfoltosság, a Blumeriellás levélfoltosság, melyek ellen elsősorban megelőzéssel lehet védekezni. A megelőzés legelső lépése a vírusmentes szaporítóanyag, ezért is nagyon fontos megbízható kertészetből beszerezni a csemetéket. A Moníliás betegség is súlyos károkat tud okozni, amely viszont leginkább csapadékos, nedves időben fertőz.

Meggyfa kártevői

Cseresznyelégy

A cseresznyelégy a kukacos meggy és a kukacos cseresznye okozója. Az egyik legjellemzőbb kártevő, mely főleg a közép-érésű, illetve a kései fajtákat károsítja. A kifejlett cseresznyelégy 3-4 mm hosszúságú. Jellemzője, hogy a szárnya csúcsán egy fordított V alakú fekete sáv figyelhető meg. A kártételt a cseresznyelégy lárvára okozza, ami minden termésbe egy tojást helyez el. A gyümölcsökön kívülről csak az látszik, hogy a gyümölcs besüpped, puha tapintásúvá válik. Érdemes előjelzési módszerek alkalmazásával – ilyenek a feromon csapdák, a színcsapdák – figyelni a megjelenésüket, hogy minél korábban megkezdődhessen a védekezés ellenük.

Takácsatka

A takácsatka a pókszabásúak osztályába tartozó állat, mely a fa alatti gyomnövényeken gyorsan el tud szaporodni. Ezáltal szintén súlyos károkat okozhat a cseresznyésben. Főleg az aszályos, rendkívül száraz időjárás kedvez a felszaporodásuknak. Olyan területeken is nagy számban előfordul, ahol nem végeznek rendszeresen gyomirtást. Károsításuk során a levelek fokozatosan elveszítik fotoszintetizáló képességüket, halványulnak, majd lehullnak. Atkagyérítő lemosó permetezéssel lehet védekezni ellenük.

Aranyos eszelény

Az aranyos eszelény egy 5-9 mm nagyságú, sötét lilás piros színű, ormányos bogár. Ez a kártevő szintén a fejlődő gyümölcsbe helyezi tojásait, évente egy nemzedéke fejlődik ki. A talajban telel át és tavasztól júniusig okoz súlyos károkat a termésben. A lárvák a gyümölcshússal táplálkoznak, de akár a gyümölcs magját is felélik.

Vegyszeres védekezést kell alkalmazni ellene már a virágzást követően.

Fekete cseresznye levéltetű

A fekete cseresznye levéltetű nemcsak a cseresznyefákon, de a meggyfákon is tud kárt okozni. Ugyanis szívogatásával a hajtásvégek, a levelek súlyos torzulását okozza. A táplálkozásuk során ürített mézharmaton megtelepedik a korompenész, mely a termésre kerülve csökkenti annak eladhatóságát. A fekete cseresznye – levéltetű gyümölcsérésig károsít csak a lombkoronában.

Védekezésében itt is nagy szerepe van a metszésnek, valamint a tápanyag – főleg nitrogénutánpótlásnak egyaránt. Valamint célzott növényvédőszerek használata is ajánlott.

Mind a betegségek, mind a kártevők ellen elsősorban a szellős lombkorona kialakító metszéssel lehet védekezni. Továbbá nagyon fontos a szaporítóanyag megbízhatósága is és a meggyfa permetezése sem elhanyagolható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom