Meggyfa gondozása

A meggyfa gondozása nem igényel túl nagy gondozást, hiszen az egyik legigénytelenebb gyümölcsfánk. Ugyanis ez a lombhullató, fa a kevésbé érzékeny gyümölcsfák közé tartozik.  Éppen emiatt hazánkban nagyon sok kertben és nagyüzemi termesztésben is megtalálható. Szerencsére nem túl igényes, sem a talaj, sem pedig a hely tekintetében. Ennek ellenére, ha eredményes gyümölcstermesztésbe szeretnénk fogni, ahol nem mindegy sem a mennyiség, sem pedig a gyümölcs minősége, érdemes néhány dologra odafigyelni.

Meggyfa gondozása az ültetés során 

A csemete lehet szabadgyökerű, vagy konténeres. Szabadgyökerű esetén érdemes a gyökereket egy vödör vízbe állítani, hogy megszívják magukat nedvességgel, amit a szállítás során elvesztettek. Ütetésére a legmegfelelőbb időszak az október közepétől március közepéig tartó időszak. Akkor mikor még – vagy már – nincsenek fagyok.

Már a meggyfa ültetésénél nagyon fontos, hogy a megfelelő helyet megtaláljuk a növény számára. Ez lehetőleg szellős, napfényes hely legyen, ahol megfelelő hely van a növekedésére. A meggy kevésbé érzékeny a fagyra, mint a cseresznyefa, de érdemes fagymentes helyre ültetni.

Ha nincs elegendő helyünk, érdemes az oszlopos meggy fajták valamelyikéből választani. Ezek nagyobb dézsába ültetve az erkélyek, balkonok dísze is lehet. A meggyfa kevésbé magasra nő, mint a cseresznyefa és az élettartama sem olyan hosszú.

  1. Az ültetőgödör legalább kétszerese legyen a csemete gyökerének (kb. 60 x 60 cm).
  2. Az ültetése során érdemes a kiásott gödröt istállótrágyával elkevert földdel alaposan megszórni. Figyelni kell arra, hogy a trágya a gyökerekhez közvetlenül ne érjen.
  3. Úgy helyezzük el a növényt a gödörbe, hogy az oltóág 5 cm-el a talaj felett legyen, így nem nőnek majd ki a gyökerek a hajtásokból.
  4. A csemete beültetését követően vissza kell temetni a földet és alaposan megöntözni, melyről a későbbiek során sem szabad megfeledkezni.

Talajok közül a jó víz elvezetésű, közepesen kötött, levegős, humuszban gazdag talaj a kedvező számára. Amennyiben nem adott az ilyen adottságokkal rendelkező talaj, érdemes azt ültetés előtt feljavítani. Rosszabb, gyenge tápanyagú talajba ültetve csak gyenge minőségű termésre számíthatunk. 

Meggyfa gondozása a továbbiakban

A gondozása nem okoz különösebben sok feladatot, de néhány dologra oda kell figyelni. A nagyon száraz időben – még a szüretelést követően is – érdemes a fa öntözéséről gondoskodni, hogy a megfelelő kondíciója megmaradjon. Ez dézsában tartott növény esetében még fontosabb, hiszen annak a földje hamarabb kiszárad.

A meggyfa betegségei és kártevői nem kímélik ezt a növényt sem, így szükséges a megelőzés- illetve a védekezés. A védekezés már a megfelelő fajta kiválasztásával kezdődik. A meggyfa metszése és a megfelelő növényvédelem, amely a lemosó permetezést is tartalmazza ugyanilyen fontos.

Mi a lemosó peremetetés és miért fontos?

A lemosó permetezés egy általános növényvédelmi eljárás, mely során meg tudjuk védeni a növényeiket a kártevőktől. Valamint segítségével a későbbiekben sokkal kevesebbszer kell majd permetezni, ugyanis a fák ellenállóbbak lesznek. Ez az eljárás egyszerre több betegség és kártevő ellen is véd.

Mikor kell elvégezni?

A lemosó permetezést a téli fagyok elmúltával – mikor már a károsító vegetáció is éledezik, – de még a rügyfakadás előtt már 10 °C, fölötti hőmérsékleten érdemes elvégezni. Ehhez érdemes figyelni az időjárás alakulását, mert az az áttelelő kártevőknek és kórokozóknak is kedvező lehet.

A rézzel történő lemosás a lisztharmat kivételével minden gombás és baktériumos betegség megelőzésére alkalmas és akár többször is lehet vele permetezni.

Napjainkban már kaphatók olyan lemosó permetezésre alkalmas szerek is, amelyek olajat, rezet és ként együttesen is tartalmaznak, tehát rendkívül hatékonyak. Azonban fontos tudni, hogy a csonthéjasokat csak három évenként szabad olajos lemosásban részesíteni, ugyanis a gyakoribb kezelésre érzékenyek.

Fagymentes időben érdemes a talaj trágyázása is, hogy a növények számára friss tápanyag álljon rendelkezésre a tavaszi induláshoz. A meggyfának fontos a nitrogén utánpótlás.

https://www.tuja.hu/korte.htm

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom