Meggyes sör

A meggyes sör az utóbbi évek egyik legnépszerűbb, kedvelt terméke, legyen az bár Soproni, Borsodi vagy Dreher. De nemcsak ezek a hazai termékek, a belga meggyes sörök is egyre keresettebbek.

A belgáknak nagyon sok különböző söre van, mind nagyszerű minőségű. Különleges ale-k, apátsági és trappista sörök, lambic típusú ale-k és a fehér sör, amivel valóban csak kevés ország vetekedhet.

Belgiumban több különböző tipikus belga sörfajta létezik.

  1. Ezek egyike a wibiter, vagy fehér sör, mely sok hasonlóságot mutat a német búzasörrel. Különbözőségük a fűszerek – különösen a koriander – használatából erednek. Hasonlóságuk abból ered, hogy egyaránt tartalmaznak malátázott árpát, búzát, komlót és többségük nincs szűrve vagy pasztőrözve.
  2. Másik kimondottan belga típusú sör a lambiek, vagy lambic ale, ami egy Lembeek nevű faluból származik. Ezeknek a típusú söröknek a főzői a lehűtött cefrét nyitott, sekély réztálakba engedik és ott hagyják állni őket, hogy a jelenlévő mikroorganizmusok kifejtsék a hatásukat. Így spontán erjedés veszi kezdetét. A sört aztán tölgyfa hordókba fejtik és ott hagyják érni 1-3 évig. Ez adja a lambic sörök karakteres, markáns fanyar ízét.
  3. További fajtája a Belgiumban található söröknek a trappista és az ehhez kapcsolódó apátsági sörök. Érdekessége, hogy a tappista elnevezés csak a fennmaradt hat – öt belga és egy holland – valódi trappista sörfőzdére és az általuk készített ale-re alkalmazható.

Belga meggyes sör

Mort Subite Kriek Lambic

Ez egy meggyes lambic típusú ale, mely spontán erjesztésű. Íze egyidejűleg édes meggyes és fanyar a lambic eljárásnak megfelelően. Hazánkban az utóbbi évek egyik legnépszerűbb gyümölcsös söre. Alkoholtartalma 4,3 %.

Belle-Vue Kriek

Szintén egy spontán erjesztésű, lambic típusú ale, melyet meggyel ízesítenek. Sötétvörös színű, íze és aromája jellegzetes meggy ízű. Alkohol tartalma 5,2 %.

Kriek Boon

Érett, vörös, meggy alapú lambic típusú ale, amelyben jól érezhető a meggy íze. Az enyhétől a kifejezetten édesig és a fanyarig tart az íze. Ez a meggyes lambic típusú sör vízből, árpamalátából, búzából, cukorból, komlóból és literenként 200 gramm meggyből készül. A sört fából készült hordókban tárolják, az üvegezés évét jelzik a címkén. A gyártó javaslata szerint jegelve kell felszolgálni konyakos vagy talpas pohárban, de kevésbé hidegen is rendkívül zamatos.

Hazai meggyes sör

A hazai kínálatban is megtalálhatók a meggyes sörök a Soproni, Dreher és Borsodi termékcsalád kínálatában egyaránt. Ki-ki döntse el, hogy melyik a számára legközelebb álló, de érdemes próbálkozni a hazai kis sörfőzdék különleges kézműves termékeivel is.  

Ilyenek többek között a Szent András Sörfőzde termékei, vagy a Legenda Sörfőzde termékei egyaránt.

http://sorwebaruhaz.hu/gyumolcsos_sor

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom