Meggyes rétes

A meggyes rétes a meggy szezon egyik kihagyhatatlan édessége, melyet készíthetünk vásárolt kész rétestésztából, de gyúrhatjuk magunk is. Ez utóbbi sokkal munkásabb, időigényesebb, de megéri a fáradtságot. Ha pedig nem szeretnénk ennyit sem vesződni vele, készen is nagyon finom, zamatos gyümölcsös réteseket vásárolhatunk a réteseseknél. Nálunk ez a recept a tuti befutó, mely bármely más egyéb idény gyümölccsel – alma, barack, szilva – is helyettesíthető, de akár vegyesen is készíthető. De akár befőttet is használhatunk hozzá.

Meggyes rétes recept

Hozzávalók kész réteslap készítésével:

  • 1 csomag réteslap
  • 10 dkg vaj (esetleg rama margarin)
  • 10 dkg porcukor
  • 50 dkg friss meggy (vagy 1 üveg magozott meggybefőtt)
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál darált dió
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél kávéskanál fahéj

Zamatos meggyes rétes elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A gyümölcsöket megmossuk, a szárakat és a hibás szemeket kiválogatjuk, kimagozzuk. Majd lecsöpögtetjük.
  2. Azután a réteslapokat óvatosan ki kell tekerni és egy tiszta konyharuhára kell fektetni őket.
  3. A vajat fel kell olvasztani, majd egy kenőecsettel meg kell kenni vele az első lapot.
  4. Erre rá kell fektetni a következő lapot és azt is megkenni. Három-négy lap kerüljön egymásra úgy, hogy a legfelső is legyen megkenve az olvasztott vajjal.
  5. A zsemlemorzsát össze kell keverni a dióval és hozzá kell keverni a lecsepegtetett meggy felét.
  6. Erre kell rászórni a fahéjat és a meggyes keveréket egyenletesen el kell oszlatni a réteslapok tetején.
  7. A sütőt elő kell melegíteni 180 fokra és egy tepsit ki kell bélelni sütőpapírral.
  8. A konyharuha segítségével óvatosan, szorosan fel kell tekerni, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe kell tenni.
  9. A tészta tetejét szintén meg kell kenni vajjal.
  10. Az előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sül.
  11. A kész rétest még melegen megszórjuk a kétféle cukor keverékével és úgy tálaljuk.

Zamatos, szaftos édes rétes a végeredmény! Pudinggal is elkeverhető a töltelék, akkor már egy más ízű, szintén remek édességet kapunk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9tes

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom