Meggybefőtt

A meggybefőtt – akárcsak más gyümölcsből készült társai, nagyon népszerű hazánkban. Nemcsak a sütemények, levesek alapanyagaiként szolgálnak télen, nyersen fogyasztva is rendkívül ízletes. A befőtt leve, pedig olyan, mint a házi szörp. A meggy nem utóérésű gyümölcs, így érdemes optimálisan érett állapotában leszedni. Mivel pedig hamar romlik, nem sokáig lehet tárolni, hamar fel is kell dolgozni vagy legalább elfogyasztani. Mivel rendkívül egészséges a fogyasztása, érdemes télire is elrakni belőle – akár fagyasztva, befőttnek, szörpnek egyaránt.

A meggy nemcsak nyersen fogyasztott gyümölcs, gyümölcssalátaként, levesben, süteményekben is nagyon népszerű alapanyag. Pürésítve a meggy a babáknak már 9-10 hónapos kor körül is adható. De húsételek mellé kiegészítő köretként is tálalható nyersen vagy rövid ideig párolva.

Meggybefőtt recept

A meggybefőtt készítésével a nyár zamatos ízét vihetjük át a hideg téli napokra. A meggynek kiváló fűszerei a szegfűszeg és a fahéj is, melyek még jobban kiemelik az ízét. Az alapos mosást követően a biztonság kedvéért hagyjuk hideg vízben állni a kiválogatott cseresznyét egy órán át, mert így az esetleg megbúvó kukacok biztosan kimásznak, és feljönnek a víz színére.

Hozzávalók:

 • 1,8 kg meggy
 • 2,5 dl víz
 • 2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint változtatható)
 • 1 rúd fahéj
 • 2-3 db egész szegfűszeg
 • befőttesüvegek jól záródó tetővel

Meggy befőttek elkészítése:

 1. A gyümölcsöt alaposan meg kell mosni, a rossz szemeket, szárakat, leveleket el kell távolítani.
 2. A befőttesüvegeket alaposan ki kell fertőtleníteni.
 3. A megmosott meggyeket üvegbe kell tenni, minden üveg tetejére 2-3 evőkanál cukrot kell szórni és néhány szegfűszeget rá tenni.
 4. Forrásban lévő vízzel az üvegeket fel kell tölteni és a befőttesüvegek záró kupakjával légmentesen le kell zárni őket.
 5. Majd gőzölgő fazékban, kis lángon 20 percig gőzöljük attól számítva, amikor az üvegben gyöngyözni kezd a folyadék. Gőzölőfazék helyett megteszi egy nagyméretű fazék, amelynek az aljára konyharuhát hajtogatunk, majd a befőttel töltött üvegeket egyenként, papírba csomagolva egymás mellé beleállítjuk. Az üvegek magasságának kétharmadáig vízzel töltjük a fazekat.
 6. A tűzhelyre tesszük és forrástól számított 20 percig lefedve, gyöngyözve főzzük.
 7. A vízben hagyjuk kihűlni.
 8. Azután már mehetnek az üvegek a hűvös kamrába.

Ez a befőtt készítési eljárás bármilyen más gyümölcs esetén használható. Akár más gyümölccsel együtt is berakható, igazán zamatos, finom variációk készülhetnek, és csak a fantáziánk, meg az elérhető gyümölcsök szabhatnak határt.

http://www.gasztrokaland.hu/cikk/show/1290

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom