Meggy

A meggy hazánkban nagyon népszerű gyümölcs. Nemcsak kiskertekben találhatók meg fajtái, nagyüzemi termesztése is jelentős. Hazánk az egyik legnagyobb termelő országnak számít világviszonylatban is. Itthoni népszerűségét jelzi, hogy a meggy szezonban országszerte számos helyen tartanak Meggyfesztiválokat a gyümölcs és a termelők tiszteletére.

A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger vidékén. De a magyarok ősei úgyszintén. Erről árulkodnak a meggyel kapcsolatos helységneveink is. A meggyfa már a háztáji kertek népszerű növénye volt. A szilvával és dióval együtt. A nagy mennyiségű gyümölcsöt korábban aszalással tartósították, majd jött a lekvárfőzés és a befőzés időszaka. A meggyből bort és pálinkát is évszázadok óta készítenek, nemcsak napjainkban népszerűek ezek a különlegességek. A meggy jótékony hatása a szerveztre is régóta ismert. Rendszeres fogyasztás mellett egészségvédő és számos betegség megelőzhető általa.

A meggy szezon már június elejétől indul és egészen július végéig tart – az időjárás függvényében. A meggy fajták nagy kínálata elérhető már a kertészetekben a számos nemesítésnek köszönhetően. Ezeket, ha nem tudjuk magunk ültetni és így szüretelni, akkor már szedd magad akciókban is szüretelhetünk. Ezek akár családi programként is jól funkcionálnak. Bár léteznek kisméretű oszlopos fajták is, melyek nagyobb dézsában vagy cserépben erkélyen, balkonon is könnyedén nevelhetők. Ezek gondozása is lényegesen könnyebb nagyobb méretű társaikénál.

Meggy tárolása

Ez a kedvelt gyümölcs 9-10 hónapos kortól már a babáknak is adható. A meggynek nincs utóérése, ezért érdemes optimálisan érett állapotában leszedni. Azonban rendkívül romlékony, így minél előbb el is kell fogyasztani, vagy feldolgozni. Hűtőben – gondosan átválogatva, hogy romlott szemek ne kerüljenek közé – 3-4 napig dobozban eltartható. 85-90%-os páratartalom a legjobb neki. Ha nem sikerül ennyi idő alatt elfogyasztani, érdemes feldolgozni. Mennyiségtől függően készülhet belőle meggyes pite, lekvár vagy akár szörp is. De a meggy rendkívül jól le is fagyasztható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom