Meggy vitamin

A meggy vitamin tartalomban nagyon gazdag és számos ásványi anyag, rost is megtalálható benne, ráadásul 78-80%-a víz. Ezek együttesen eredményezik, hogy a meggy jótékony hatásai a szervezet számára igazán rendkívüliek.

Nyáron a nagy melegben a folyadékot is pótolhatjuk a magas víztartalmú gyümölcsökkel, de akár zöldségekkel is. A meggy mellett ilyen az eper, a görögdinnye, sárgadinnye, őszibarack is. Zöldségek közül pedig elsősorban az uborka. Mivel a kalória tartalmuk viszonylag alacsony, ezért még fogyókúrás étrendbe is könnyedén beilleszthetőek. Sőt létezik meggy diéta is.

Meggy vitamin tartalma

Bár a meggy közel 80%-a víz, mégis kiváló vitamin- és ásványi anyag forrás. Megtalálható benne az A-, B1-, B2- és C-vitamin. Ásványi anyagok közül gazdag kalciumban, káliumban, magnéziumban, vasban és cinkben egyaránt.

Magas víztartalma mellett a rost tartalma is jelentős, valamint kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak

A meggy kalória tartalma nem magas, de a cukortartalma jelentős. Bár azt gondolhatnánk, hogy meg sem közelíti a cseresznye cukortartalmát, hiszen az édes, mint a méz, a meggy pedig savanykás, de alig kevesebb.  

Meggy tárolása, felhasználása

A gyümölcsök feldolgozásánál, tárolásánál érdemes figyelni elsősorban arra, hogy utóérésű-e a gyümölcs. Az alma, körte utóérésűek, vagyis nem teljesen érett állapotban szüretelik őket. Illetve a szüretelést követően – megfelelő körülmények között – még tovább érnek. A meggy, cseresznye vagy az eper nem érnek már tovább a leszedést követően, ezért ezeket a gyümölcsöket optimálisan érett állapotban érdemes leszedni. Vagyis nem túl éretten, hiszen akkor nem szállíthatók, tárolhatók jól, de nem is éretlenül, mert akkor már nem tudnak beérni.

A cseresznye, meggy leszedést követően nem tárolható el sokáig, mivel rendkívül hamar megromlik, ezért érdemes a vásárlást vagy a friss szedést követően gyorsan megenni, vagy feldolgozni. A vitamint, antioxidánsokat és egyéb hasznos tápanyagokat is az érett gyümölcsök tartalmazzák leginkább.

A meggy hűtőszekrényben lezárt fedelű dobozban még néhány napig tárolható, de C-vitamin és antioxidáns tartalmából fokozatosan veszít. Így annak ellenére, hogy megpróbáljuk optimális körülmények között tartani – 85-90% körüli páratartalom, 1-4 Celsius fok – nem tartható el 2-3 napnál tovább jelentős romlás nélkül. Érdemes ezért minél előbb elfogyasztani, vagy felhasználni, szörpnek, lekvárnak vagy süteményekhez.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom