Meggy szezon

A meggy szezon már május végétől egészen júliusig végéig tart. Nagyon egészséges, kedvelt gyümölcs és bár csak 8-9 hónapos kortól adható meggy a babáknak, de utána nagy kedvencük lesz nekik is. Számos módon felhasználható, és bár leginkább süteményekbe, levesekbe tesszük, de lekvár, befőtt, pálinka is készíthető belőle.

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mi mikor érik, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg 
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magad meggy akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire

Meggy szezon

A meggy fajták közül is vannak korai érésűek, mint a Meteor, Csengődi. Illetve későbbi érésűek, mint a Pándy meggy vagy a Debreceni bőtermő. Ezeknek a fajtáknak mindegyike szinte bármire felhasználható a lekvártól a meggybor készítéséig. A meggynek nincs utóérése, így éedemes figyelni rá, hogy optimálisan érett állapotában kerüljön szüretelésre. Ha ültetésnél a fajtákat jól összeválogatjuk, egész szezonban biztosítani tudjuk a család friss meggy ellátását.

Meggy tárolása

A meggy rendkívül egészséges gyümölcs, mely számos a szervezet számára fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes tudni azonban, hogy maximum három-négy napig tárolható jelentősebb C-vitamin vesztés és romlás nélkül. A meggy optimális tárolási hőmérséklete 0-4 Celsius fok, míg a páratartalom 90% körüli. Ezért érdemes a fel nem használt gyümölcsöt hűtőszekrényben fedett tárolóban, vagy lezárt dobozban tartani, így biztosítható a megfelelő páratartalom. Azonban érdemes így is minél hamarabb feldolgozni vagy elfogyasztani.

https://www.mozgopiac.hu/mikor-mi-szezonlis

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom