Meggy kalória tartalma

A meggy kalória tartalma nem olyan magas, közepesnek mondható. Azonban érdekesség, hogy a cukortartalma a savanyú ízével ellentétben nem olyan alacsony. Szinte nincs nagy eltérés a cseresznye és a meggy cukortartalma között. Annak ellenére, hogy a cseresznyét sokkal édesebb gyümölcsnek gondolhatnánk. A glikémiás index mindkét gyümölcs esetében: 22.

Meggy kalória tartalma

10 dkg meggy értékei az alábbiak:

  • 50 kcal
  • 1 g fehérje
  • 0,3 g zsír
  • 10,6 g szénhidrát, melyből 8,5 g a cukor.

Összehasonlításképp egy normál narancs 47 kalória, mely kifejezetten kalóriaszegénynek számít, talán csak a citrom és az uborka kalória tartalma alacsonyabb. De egy közepes méretű alma körülbelül 50, míg ugyanekkora körte 100 kalóriát tartalmaz.

Meggy vitamin tartalma

A meggy gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok benne az A-, B1-, B2 vitamin és jelentős a cink, kalcium, magnézium és vas tartalma is. Magas a rost tartalma is, így az egészséges emésztés közreműködésében is szerepet játszik. Megfelelő mennyiségű vízzel fogyasztva akár még az anyagcserét is serkenti. Valamint serkenti a máj és a vese működését is egyaránt.

Sőt létezik meggy diéta is, mely ugyan nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő, de egy próbát mindenképpen megér.

Mennyit érdemes fogyasztani, ha számít a meggy kalória tartalma?

Nincs különösebb mennyiségi korlát, csak a cukorbetegségben szenvedők, illetve fogyókúrás étrend esetén. Ilyenkor érdemes arra figyelni, hogy hány kalória van egy marék gyümölcsben. Célszerű azonban a gyümölcsöket váltogatni, hogy a vitaminok, ásványi anyagok minél szélesebb skáláját lefedjük, és ezáltal gondoskodni tudunk arról, hogy a szervezetbe is minél többfajta vitamint juttassunk.  

A dietetikusok az elhízás ellen folytatott küzdelemben sokkal hatékonyabbnak tartják és javasolják a napi többszöri rostfogyasztást, a magas rosttartalmú ételeket, mint a zabot és a hüvelyeseket, a teljes életmódváltás mellett, amely persze magába foglalja a rendszeres testmozgást is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom