Tartalomjegyzék
A meggy jótékony hatásai napjainkra egyre ismertebbek, ennek megfelelően ez a gyümölcs is egyre keresettebb, bár a cseresznye az édes íze miatt talán kedveltebb. A meggy azonban hazánkban rendkívül népszerű gyümölcs, a meggy szezon idején az ország számos helyszínén várják Meggyfesztiválra az érdeklődőket. Népszerűségének egyik fő oka a koraiságában rejlik – hiszen az a cseresznyével szinte egy időben, közvetlenül az eper után érik. Másrészt egészségességében rejlik, hiszen nagyon ízletes, zamatos csemege.
Meggy a babáknak is adható igaz csak 8-10 hónapos koruk körül. Érdemes a szezonban beszerezni a zamatos gyümölcsből, mert bár egész évben elérhető fagyasztott vagy befőtt formájában, mégis a házilag elkészített az igazi. Ebben az időszakban még szedd magad akciókat is találhatunk országszerte számos helyen, érdemes ezeket is keresni.
Meggy jótékony hatásai
A meggy vitamin tartalma és ásványi anyag tartalma rendkívül magas, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. A benne található magas víz és rost tartalom szintén nagyon jótékony. Mindezek együttes hatása eredményezi, hogy sokféle betegség megelőzésében, leküzdésében nagyon hasznos. Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető.
A meggy rendszeres fogyasztása mellett:
- gyulladáscsökkentő
- immunerősítő – és antioxidáns
- védi a szívet
- erősíti az érfalakat
- serkenti a máj és a vese működését
- emésztést segítő
- vízhajtó
- méregtelenítő
- segíti az alvást, mivel fokozza a melatonin termelődését
Mivel rostban és víztartalomban is igen gazdag, hatásos a méregtelenítésnél, akár fogyókúrás étrend kiegészítője is lehet – igaz a cukortartalma nem kifejezetten alacsony. De létezik meggy diéta is.
Hashajtó, emésztést javító hatása is rendkívüli, azonban 3 éves kor alatti gyerekeknek az intenzív hashajtó hatás miatt nagy mennyiség fogyasztása nem ajánlott.
A benne található gyulladáscsökkentő anyagoknak és antioxidánsoknak köszönhetően hatékony segítség a gyulladásos megbetegedések – köszvény, reumás panaszok – enyhítésében is.
Az antioxidánsok, A- és C-vitamin együttes hatása pedig jó hatással van az idegek működésére.
Mivel remek C-vitamin forrás, így az immunerősítésben is rendkívül hatékony.
Meggy felhasználása
Érdemes a szezonban nagyobb mennyiségű gyümölcsöt is beszerezni, mert kiváló lekvár és szörp alapanyag és le is fagyasztható. A meggy szárából gyógyteát is készítenek.
A gyümölcsöt teljesen érett állapotban fogyasszuk és így is szedjük le, mivel a meggynek nincs utóérése. Azonban érdemes figyelni rá, hogy minél előbb elfogyasszuk vagy felhasználjuk, mert nagyon romlandó. 2-3 napnál tovább hűtőben sem áll el, ráadásul minél tovább tároljuk annál jobban veszít értékes vitaminjaiból.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy
Vissza a kategória cikkeihez