Tartalomjegyzék
A meggy felhasználása igazán sokszínű, mely annak is köszönhető, hogy a meggy nagyon jóízű, kicsik és nagyok is szívesen fogyasztják. Valamint a számos nemesítésnek köszönhetően a meggy szezon május legvégétől egészen július közepéig elérhető.
Ráadásul rendkívül egészséges, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Továbbá a magas víz- és rost tartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendek kiegészítője is lehet. Ezek együttes hatása miatt a meggy jótékony hatásai a szervezet számára rendkívüliek. Ehhez szükséges ugyan rendszeresen fogyasztani belőle. Ez legalább napi 25-30 dkg gyümölcs elfogyasztását jelenti.
Meggy szedése, tárolása
Már a szedés, vásárlásnál előtt érdemes arra figyelni, hogy a meggynek, akárcsak a cseresznye esetében – nincs utóérése. Így szüretelni optimálisan érett állapotában ajánlott. A nem érett szemek ugyanis a későbbiek folyamán sem fognak már beérni.
A meggyet szezonban nemcsak a piacokon, de közvetlenül a termelőktől, sőt akár szedd magad akciókban is beszerezhetjük. Az ország számos helyén várják ugyanis a kertekbe a szüretelni vágyókat. Érdemes interneten utánanézni, mert sokszor a pontos fajták érési idejét is megadva várják az érdeklődőket.
A megvásárolt, vagy leszüretelt gyümölcsöt érdemes minél hamarabb elfogyasztani, vagy feldolgozni, ugyanis nagyon hamar megromlik. A cseresznyét hűtőben tárolva – 0-4 Celsius fok között – is maximum 3-4 napig tarthatjuk el. Azonban lefagyasztva kiváló alapanyag lehet télen a különböző levesekhez, süteményekhez.
Meggy felhasználása
A meggy konyhai felhasználása rendkívül változatos. A nyers meggy fogyasztása kitűnő kiegészítője egy-egy uzsonnának, vacsorának, illetve jó alkotóeleme bármilyen gyümölcssalátának.
A meggy a hideg nyári levesek népszerű alapanyaga is lehet, de süteményekben szintén gyakran használjuk. Készülhet belőle lekvár, befőtt, szörp és pálinka is. De az aszalt meggy is nagyon népszerű csemege. A meggy babáknak is adható már 8-9 hónapos koruk körül. A meggy jól harmonizál fahéjjal, szegfűszeggel és mártásként húsok mellett is remekül megállja a helyét.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy
Vissza a kategória cikkeihez