Meggy fagyasztása

A meggy fagyasztása az egyik lehetséges módja annak, ha télire el szeretnénk tenni ebből az egészséges gyümölcsből. Bár elkészítése leginkább a meggy szezonban kerül előtérbe, de egész évben elérhető, így szinte bármikor fogyaszthatunk belőle.Ugyanis a lekvár készítés, a befőzés és a fagyasztás is egy-egy módja annak, hogy ne csak szezonban tudjunk fogyasztani belőle.  Természetesen érdemes belőle ebben az időszakban minél többet beszerezni, feldolgozni, fogyasztani belőle. Ugyanis a meggy hatása a szervezre leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.  

Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, az emberek mindig olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, aminek éppen a szezonja volt. Majd a növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is. A különböző területeken más-más eljárást alkalmaztak.

Ugyanis a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, ám a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melyet során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez azóta is nagyon népszerű és az aszalható gyümölcsök száma – az eljárás modernizálásával – egyre csak növekszik. Hazánkban jellemzően a szilva, sárgabarack, alma, cseresznye, meggy, de az áfonya is nagyon népszerű aszalt gyümölcs formájában is.

A cukor megjelenésével pedig a befőzések, lekvár főzések kora nyitott meg új lehetőségeket. A zöldségeket savanyítással is tartósították, a húst pedig elsősorban sózással, füstöléssel.

A meggy fagyasztása

A meggy – akárcsak számos zöldség vagy gyümölcs – le is fagyasztható. Vannak gyümölcsök, amelyek nagyon jól fagyaszthatók. Ilyen még a cseresznye, a sárgabarack, alma, körte, szilva, kemény sárgadinnye és a ribizli is. Azonban vannak kevésbé jól fagyaszthatók, amik állaga már nem lesz ugyanolyan, mint például az eper vagy a málna. Vannak olyanok is, amit egyáltalán nem ajánlott fagyasztani, mint a görögdinnye, szőlő, narancs, mandarin vagy a grapefruit.

Figyeljünk arra, hogy mindig csak friss, érett gyümölcsöt szedjünk, vásároljunk. A meggynek nincs utóérése, így olyan beltartalmi értékei lesznek, ahogy leszüreteltük.  

A felesleget bátran fagyasszuk le. Ehhez először alaposan – több váltóvízről is – mossuk meg, majd a sérült szemeket és a szárát is távolítsuk el. Majd magozzuk ki, bár egészben is fagyasztható. Érdemes először egy tálcára rakva fagyasztani és ezután zacskózni vagy dobozolni. Így nem fognak összefagyni egy tömbbé, hanem szemenként tudjuk majd használni.

Fagyasztani lehet bezacskózva, vagy dobozolva a kívánt mennyiséget, ez a téli eltevés egyik legegyszerűbb módja. A zacskókra, dobozokra írjuk rá, hogy mit tartalmaz és mikor tettük el. Fagyasztásra porciózáskor jól hasznosíthatók a joghurtos vagy a tejfölös dobozok. De a legjobb helykihasználáshoz a téglalap alakú margarinos dobozok a legmegfelelőbbek. 

Fagyasztott meggy felhasználása

A fagyasztott meggyet közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki a fagyasztóból. Elkészítése megegyezik a friss gyümölcs elkészítésével. Rendkívül sokoldalúan felhasználható, hiszen készülhet belőle leves, de süteményekbe is kiváló.   

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom