Meggy érése

A meggy érése nagyjából május végétől, június elejétől indul – még az eper szezon idején – és egészen július közepéig tart. A meggy érési ideje fontos tényező, még ha tudjuk is, hogy mikor van a meggy szezon. Ugyanis az időjárás nagyban befolyásolhatja, ami miatt előrébb, vagy akár későbbre is tolódhat az érés ideje. A meggy – akárcsak a cseresznye – igazán nagy népszerűségnek örvend hazánkban, számos háztáji és kiskertben megtalálhatók a meggyfák változatai. Mivel viszonylag korán érő gyümölcs a kedvencek közé tartozik, már nagyon várjuk a megjelenését. Hiszen télen kiéhezünk a friss gyümölcsök semmihez sem hasonlító ízére még akkor is, ha egyébként teszünk el befőttet, lekvárt. Mint, ahogyan a friss ropogós retek vagy az üde zöld újhagyma megjelenését is nagyon várjuk már tavasszal.

Meggy érése – vajon mikor érik a meggy

A meggy – a korai fajtáknak köszönhetően – már május végétől, június elejétől megtalálható a piacok, beváráslóközpontok polcain. Aztán a további fajták folyamatos érésével egészen július elejéig fogyaszthatunk a friss gyümölcsből. Ismertebb korai fajták: az Érdi ipari, a Meteor, Csengődi, Érdi bőtermő. Legkorábban május végétől lehet szedni a meggyet, de nyilván ez időjárás függvénye is. A borús, hűvös idő, kevesebb napsütés nagyban befolyásolhatja ezt. A meggynek nincs utóérése, így azt optimális érési állapotában kéne leszedni, ami azt jelenti, hogy már egységes piros színű, nem sárgás. Ugyanakkor nem is túl érett, mert az hamarabb romlik, illetve kevesebb C-vitamint tartalmaz. A piros beérett gyümölcs tartalmazza ugyanis a legtöbb vitamint és ásványi anyagot.

Melyik a jó meggy?

Miről ismerhető fel az érett, zamatos gyümölcs? Az alábbi szempontok segítségünkre lehetnek a választásnál:

  • a szárak és levelek nincsenek elszáradva, vagyis nem olyan régen szedték le
  • a meggy szemek szép piros színűek nem sárgásak, ami az éretlenség jele
  • az optimálisan érett meggynek kellemes, édeskés illata van

A meggy kiválasztása nem olyan egyszerű, mint például egy jó dinnye kiválasztásánál, ugyanis a meggyet sokszor dobozokba szedik. Így nem látszik, hogy mi van a doboz alján. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy bár a doboz tetején hívogatóan szép szemek vannak, de az alján éretlenek.

Mivel általában nem magunk válogatjuk, ezt úgy lehet elkerülni, ha magunk szedjük a gyümölcsöt. Ezt megtehetjük, ha magunk nevelgetjük a növényt, vagy szedd magad akciókban szerzünk be belőle. Ugyanis az a legfinomabb az a gyümölcs, ami tényleg akkor kerül leszedésre, amikor megérett. Ez sajnos a szállítás és tárolás miatt a nagyüzemi termesztésben nem igazán kivitelezhető. Annál is inkább, mivel a meggy egy rendkívül romlandó gyümölcs.

Meggy utóérése, tárolása

A meggynek nincs utóérése, így ami sárgásan került leszedésre, már nem fog beérni később sem. Ezért is nagyon nehéz kiválasztani az optimális szedési állapotát. Megfelelő körülmények között tartva sem tárolható néhány napnál tovább. Optimális állapot a 90% körüli páratartalom és a 0-4 Celsius fok közötti hőmérséklet. Ezért a megvásárolt vagy leszedett gyümölcsöt érdemes minél előbb elfogyasztani vagy feldolgozni. A hűtőszekrény alsó részein zárt dobozban még 3-4 napig tárolható, de annál tovább semmiképp. Ezalatt az idő alatt pedig már jelentősen veszít a C-vitamin tartalmából is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom