Meggy a babáknak

Vajon mikortól adható meggy a babáknak? A meggy szezon idején érdemes az értékes gyümölcsből betárolni, mert nagyon egészséges. A vitamin – és ásványi anyag tartalma is igen magas, így rendszeres fogyasztásával a meggy jótékony hatása érezhető a szervezet számára is. Serkenti az emésztést, fokozza a melatonin termelődését a szervezetben, amely az alvást segíti, de számos egyéb jótékony hatással is rendelkezik. Ráadásul sokféle módon felhasználható: befőttnek, lekvárnak, szörpnek eltéve is nagyon népszerű, ezeket mind nagyon szeretik a kisgyerekek is.

Mikortól adható meggy a babáknak?

A meggy azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amik 8-9 hónapos kor körül adhatók. Vannak ételek, – ugyan nem sok – ami 1 éves kor alatt nem adható, de az eper, a dió, a méz, mind ezek közé tartozik. A hozzátáplálás 6 hónapos kor körül kezdődhet el, ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni gyümölcsök közül először az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával.

Zöldségek közül az elsők között a cékla, a sárgarépa, saláta, burgonya, édesburgonya, sütőtök, gesztenye, brokkoli, spárga kerülhet először a babák tányérjára. Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. Ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni. Ezeket párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok.

Hogyan adjuk?

Mivel meglehetősen savanykás az íze, amitől valószínűleg össze is fog rázkódni a baba, de ez teljesen normális reakció. Ezért az elején, amíg meg nem szokja az ízét, érdemes:

  • más – a baba számára már ismert – édesebb gyümölccsel keverni
  • párolni kicsit, mellyel szintén édesebbé tehető a gyümölcs

A gyümölcs héja hasfájást okozhat, ezért az első időszakban ajánlott csak a gyümölcshúst kínálni nekik. Ezt fokhagyma nyomó segítségével tudjuk legkönnyebben elvégezni.

Amikor már nagyobbak és darabos ételt is kínálunk nekik, akkor a cseresznyét, meggyet, lehet kimagozva felezve adni nekik, de figyelni kell, mert ezeket a darabokat könnyedén lenyelik egyben.

Mire érdemes figyelni, ha cseresznyét adunk a babának

  • Alaposan meg kell mosni a gyümölcs külsejét, a szárakat, leveleket, magját el kell távolítani.
  • Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • Ha már meg tudja rágni, akkor is előfordulhat, hogy mivel nagyon csúszik, rágás nélkül nyelik le, amely szintén félrenyelést okozhat. Érdemes emiatt legalább kisebb darabokra vágni, mielőtt kínáljuk.
  • Csak egészséges, ép szemeket adjunk a babáknak, olyat ne, ami sérült, hibás, kukacos.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs a meggy is okozhat allergiát. Mindenképpen érdemes figyelni a meggy allergia tüneteire, ha először adunk a babának a gyümölcsből. Főleg mivel puffadást, hasfájást is okozhat. Először csak fél-egy szemet érdemes adni, majd kivárni 3-4 napig, amíg más újdonságot nem kap. Az esetleges allergiás reakcióknak ennyi idő elég a megjelenésükig.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom