Kevert meggyes pite 

A kevert meggyes pite nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom sütemény, mely bármely alkalomra igazán nagyszerű. Akár vendégváró édességnek is tökéletes választás. Készíthetjük süteménynek, de tortaformába sütve, akár tortának is, akkor születésnapokat is ünnepelhetünk vele. Eperkrémmel a tetején pedig igazán különlegessé tehető. A meggy rendkívül egészséges, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmazó gyümölcs. Bár az eper és a meggy jótékony hatásai is elsősorban rendszeres fogyasztása mellett érvényesülnek.

Kevert meggyes pite eperkrémmel – recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg cukor + néhány evőkanálnyi a meggy főzéséhez
  • 1 kg kimagozott friss meggy vagy meggybefőtt
  • 4 tojás
  • 60 dkg liszt
  • 2 csomag sütőpor
  • 1,5 dl olaj
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • csipet só
  • vaj és liszt a tepsi kikenéséhez vagy sütőpapír

Hozzávalók a krémhez:

  • 25 dkg vaj
  • 2 csomag epres pudingpor
  • 6 dl meggylé
  • 3 evőkanál cukor
  • 15 dkg porcukor
  • csokoládés tortadara – a tetejére

A kevert meggyes pite elkészítése lépésről-lépésre:

  1. A friss gyümölcsöt alaposan meg kell mosni, a szárakat, rossz szemeket és a magokat el kell távolítani, majd ízlés szerinti édesített vízben meg kell főzni. Ezután – a levét is megőrizve – szűrjük le, egy szűrőben hagyjuk lecsepegni.
  2. Majd a tojásokat a cukorral habosra keverjük.
  3. Hozzáadjuk az olajat a sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet, a tejet és az egészet simára keverjük.
  4. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk és megszórjuk liszttel vagy sütőpapírral béleljük ki.
  5. Belesimítjuk a tészta felét.
  6. A maradék tésztához hozzákeverjük a cukrozatlan kakaóport.
  7. Ha szükséges kevés tejjel lazítjuk a tésztát.
  8. Majd evőkanállal segítségével hozzáadagoljuk a tepsiben lévő sárga tésztához, hogy szép foltos legyen.
  9. Rászórjuk a lecsöpögtetett meggyet és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy átsült-e a tészta. Ha kész kihűtjük.
  10. Közben elkészítjük a krémet: összekeverjük a cukrot a pudingporral és a meggy főzőlevét kiegészítjük 6 dl-re.
  11. Ezzel a meggylével sűrűre főzzük a pudingot, majd folyamatos keverés mellett kihűtjük.
  12. Amíg hűl, a vajat habosra keverjük a porcukorral és összedolgozzuk a kihűlt pudingporral.
  13. Ezután rákenjük a kihűlt tészta tetejére és megszórjuk a tortadarával.

Kockákra vágva tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Vissza a kategória cikkeihez