Kései meggy

A kései meggy fajták körülbelül június végétől, július elejétől érlelik zamatos gyümölcseiket. A meggy szezon a számos gyümölcs nemesítésnek köszönhetően már május legvégétől indul. Az első fajták szinte az eperrel egy időben érnek, ezért is nagyon keresettek. Mindkettő nagyon kedvelt, népszerű gyümölcs hazánkban, de a világ számos pontján egyaránt.

Hiszen a meggy rendkívül zamatos, ízletes, ezen kívül pedig nagyon egészséges is. Tartalmaz számos vitamint és ásványi anyagot, amire a szervezetünknek szüksége van. Ráadásul magas a víz, valamint a rost tartalma is, ami segít a méregtelenítésben, illetve remek kiegészítője lehet a fogyókúrás étrendnek is. Sőt létezik meggy diéta is. A meggy rendszeres fogyasztása tehát igazán jótékony, érdemes belőle akár télire is elrakni. A kései fajták már nagyon jól felhasználhatók befőtt készítésére is. Rendszeres fogyasztása mellett (napi 20-30 dkg gyümölcs) pedig már számos betegség megelőzhető.

A meggy fajták között is megkülönböztethetünk korai és kései fajtákat. A kései fajtáknak már a magja is jobban elválik a gyümölcs húsától. A középkorai fajták alkalmasabbak lekvár, szörp készítésére.

Kései meggy fajták

A kései meggy érési ideje – az időjárás függvényében – június legvégétől egészen július végéig tart.

  • Pándy klónok -> június 20 és 30 között kezdenek érni
  • Debreceni bőtermő -> június vége, július eleje
  • Kántorjánosi 3 -> június vége, július eleje
  • Újfehértói fürtös -> június vége, július elejétől érik, érése elhúzódó

Kései meggyek fajtáinak betegségei, kórokozói

A késői fajták között már számolni kell a cseresznyelégy károsításával, ami a meggy kukacosodását okozza. Ha már bekerült nem tudjuk kiírtani, ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre, illetve a növényvédelemre. Bár a meggyfa betegségei ellen is elsősorban a megelőzés a fontos, de a meggyfa permetezése elengedhetetlen feladat a megfelelő minőségű és mennyiségű gyümölcs termesztéséhez. Bár a meggy és a cseresznye is azon kevés gyümölcsfák közé tartozik – a dió és a szelídgesztenye szintén – melyek permetezés nélkül is hoznak gyümölcsöt. Emiatt sokszor kerülnek díszkertekbe is. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom