Tartalomjegyzék
A kekszes meggyes egy igazán különleges többrétegű zamatos, krémes sütemény. Az előkészületei nagyjából egy órát vesznek igénybe, mivel három réteget is készítünk. De megéri a fáradozást, mert nagyon finom krémes süti a végeredmény. Akár vendégvárónak is – de bármely alkalomra – nagyszerű választás. A meggy ráadásul rendkívül egészséges, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmazó gyümölcs. Érdemes belőle a szezonban minél többet fogyasztani. Ugyanis a meggy jótékony hatásai is elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesülnek.
Kekszes meggyes süti recept
Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 12 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojás
- csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1,2 kg friss meggy
- 3 csomag vaníliás pudingpor
- 10-15 dkg cukor
A tejszínhabos réteghez:
- 20 dkg porcukor
- 4 dl tejszín
- 2 csomag habfixáló
A tetejére:
- 25 dkg téglalap vagy négyzet alakú vajas keksz
- 6 evőkanál citromlé
- 25 dkg porcukor
A kekszes meggyes sütemény elkészítése lépésről-lépésre:
- A friss gyümölcsöt alaposan meg mossuk meg, a szárakat, rossz szemeket és a magokat távolítsuk el, majd egy szűrőben csepegtessük le.
- Majd egy liternyi vízben, kevés cukorral ízesítve főzzük meg.
- Hagyjuk kihűlni és a levét felfogva szűrjük le, tegyük félre.
- Ezután a lisztben keverjük el a sütőport és a csipet sót.
- Azután verjük habbá a tojások fehérjét, folyamatosan adagolva adjuk hozzá a cukrot, majd a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot és végül a sütőporos lisztet is.
- Egy nagy tepsit vajazzunk ki és szórjuk meg liszttel vagy béleljük ki sütőpapírral.
- A tésztát vékony rétegben oszlassuk el a tepsiben, majd 170 fokra előmelegített sütőben nagyjából 10 perc alatt süssük meg.
- Hagyjuk kihűlni.
- A pudingporokat keverjük csomómentesre a meggylé egy részével és a cukorral.
- A többi levet forraljuk fel, öntsük bele a kevés lével elkevert pudingport és a leszűrt meggyet és főzzük sűrűre.
- Hűtsük langyosra, majd kenjük rá a piskótára. (Ha kihűl teljesen már nem lesz kenhető.)
- Aztán verjünk kemény habot a tejszínből a porcukorral és a habfixálóval.
- Ha kihűlt a meggyes krém, akkor rákenjük.
- A hab tetejét kirakjuk a keksszel.
- Majd a citromléből és a porcukorból sűrű citrommázat kavarunk, és bekenjük vele a kekszek tetejét.
- Hűtőbe tesszük néhány órára, hogy az ízek összeérjenek és a keksz megpuhuljon.
- Majd a kekszdarabok mentén szeleteljük.
- .
A meggy bármely idény gyümölccsel helyettesíthető, vagy akár vegyesen is készíthető például cseresznyével. Jó évágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy
Vissza a kategória cikkeihez