Kekszes meggyes  

A kekszes meggyes egy igazán különleges többrétegű zamatos, krémes sütemény. Az előkészületei nagyjából egy órát vesznek igénybe, mivel három réteget is készítünk. De megéri a fáradozást, mert nagyon finom krémes süti a végeredmény. Akár vendégvárónak is – de bármely alkalomra – nagyszerű választás. A meggy ráadásul rendkívül egészséges, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmazó gyümölcs. Érdemes belőle a szezonban minél többet fogyasztani. Ugyanis a meggy jótékony hatásai is elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesülnek.

Kekszes meggyes süti recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 10 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1,2 kg friss meggy
  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 10-15 dkg cukor

A tejszínhabos réteghez:

  • 20 dkg porcukor
  • 4 dl tejszín
  • 2 csomag habfixáló

A tetejére:

  • 25 dkg téglalap vagy négyzet alakú vajas keksz
  • 6 evőkanál citromlé
  • 25 dkg porcukor

A kekszes meggyes sütemény elkészítése lépésről-lépésre:

  1. A friss gyümölcsöt alaposan meg mossuk meg, a szárakat, rossz szemeket és a magokat távolítsuk el, majd egy szűrőben csepegtessük le.
  2. Majd egy liternyi vízben, kevés cukorral ízesítve főzzük meg.
  3. Hagyjuk kihűlni és a levét felfogva szűrjük le, tegyük félre.
  4. Ezután a lisztben keverjük el a sütőport és a csipet sót.
  5. Azután verjük habbá a tojások fehérjét, folyamatosan adagolva adjuk hozzá a cukrot, majd a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot és végül a sütőporos lisztet is.
  6. Egy nagy tepsit vajazzunk ki és szórjuk meg liszttel vagy béleljük ki sütőpapírral.
  7. A tésztát vékony rétegben oszlassuk el a tepsiben, majd 170 fokra előmelegített sütőben nagyjából 10 perc alatt süssük meg.
  8. Hagyjuk kihűlni.
  9. A pudingporokat keverjük csomómentesre a meggylé egy részével és a cukorral.
  10. A többi levet forraljuk fel, öntsük bele a kevés lével elkevert pudingport és a leszűrt meggyet és főzzük sűrűre.
  11. Hűtsük langyosra, majd kenjük rá a piskótára. (Ha kihűl teljesen már nem lesz kenhető.)
  12. Aztán verjünk kemény habot a tejszínből a porcukorral és a habfixálóval.
  13. Ha kihűlt a meggyes krém, akkor rákenjük.
  14. A hab tetejét kirakjuk a keksszel.
  15. Majd a citromléből és a porcukorból sűrű citrommázat kavarunk, és bekenjük vele a kekszek tetejét.
  16. Hűtőbe tesszük néhány órára, hogy az ízek összeérjenek és a keksz megpuhuljon.
  17. Majd a kekszdarabok mentén szeleteljük.
  18. .

A meggy bármely idény gyümölccsel helyettesíthető, vagy akár vegyesen is készíthető például cseresznyével. Jó évágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom