Érdi bőtermő

A Pándy meggy után a legnépszerűbb fajta az Érdi bőtermő, valamint az Érdi jubileum. Mindkét fajta június közepén érik, Maliga Pál nemesítette őket a Pándy meggy és az Eugénia, valamint a Nagy Angol keresztezésével. Hazánkban a meggy nagy népszerűségnek örvend. Nemcsak a kiskertekben, de nagyüzemi termesztésben is számos fajtája előfordul. Olyan kedvelt gyümölcs, hogy a meggy szezonban országszerte számos helyen tartanak Meggyfesztiválokat a tiszteletére. Hiszen nemcsak nagyon jóízű, de a meggy jótékony hatása a szervezet számára rendszeres fogyasztás mellett egészen rendkívüli. Érdemes belőle minél többet fogyasztani.

Érdi bőtermő meggy fajta jellemzői

Az Érdi bőtermő a Pándy és a Nagy angol meggy keresztezésével létrehozott fajta, mely június 20-tól érleli középnagy méretű, lédús, zamatos bogyóit. Fája középerős növekedésű, mely korán termőre fordul, majd rendszeresen és bőven terem. Érdekessége az „önszabályozó” rendszere, ugyanis a fa csak annyi gyümölcsöt tart a fán, amennyit teljes méretűre ki tud nevelni.

Ágai, vesszői közepes vastagságúak, melyek szétterülő gömb formájúak. A meggyfa metszése ennél a fajtánál is nagyon fontos. Csapadékos időjárás esetén hajlamos a moníliás fertőzésre.  A virágfertőzésre mérsékelten-, a vesszőfertőzésre nagyon fogékony. Korán nyíló virágai öntermékenyek, vagyis nem igényel porzópárt.

Az Érdi meggy fajta felhasználása, tárolása

Kiváló minőségű középnagy gyümölcsöt terem. Bogyói közepesen nagy méretűek, átlagosan 21-23 mm átmérőjű, megnyúlt gömb formájú. Gyümölcse fényes, sötét kárminpiros, középkemény, lédús, bőlevű, kellemes, harmonikus édes-savas ízű. Gyümölcséből befőtt, lekvár, szörp egyaránt készíthető, de a sütemények kedvelt alapanyaga is. Fagyasztásra és friss fogyasztásra egyaránt alkalmas.

A meggynek nincs utóérése, vagyis szüretelést követően nem érik tovább. Ezért érdemes optimálisan érett állapotban leszedni, majd minél előbb fel is dolgozni. A meggy ugyanis nagyon romlandó. Hűtőszekrényben tárolva is csak 3-4 napig tartható el, de eközben is veszít már a vitamin tartalmából.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Címlap kép: Meggy fajták (forrás: https://kerteszetszolnok.eu/termekeink/gyumolcsfa-csemetek/meggy)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom