Csokis meggylekvár

Számos különböző ízesítésű lekvárral próbálkozunk évről-évre, egy ilyen különlegesség a csokis meggylekvár is. Érdemes ezt is kipróbálni a meggy szezonban, akár ajándéknak is készíthetjük csinos üvegekbe téve és szépen feldíszítve. Bár a meggylekvár főzésének hazánkban nincs akkora hagyománya, mint a szilvalekvár vagy a sárgabarack lekvár főzésének, szezonban egyre több helyen mossák az üvegeket és a friss gyümölcsöt. Nem véletlenül az utóbbi időben újra reneszánszát éli a befőzés.  

Általában minden családnak van egy különleges, bevált receptje lekvárra, befőttre, kovászos uborkára, vagy bármely savanyúságra is és persze mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes próbálkozni, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat. Annál is inkább, mert a házi készítésű lekvárokat semmi nem tudja felülmúlni.  

Csokis meggylekvár recept

Hozzávalók:

  • 1 kg meggy (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
  • 50 dkg cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 tasak dzsemfix – a meggynek alacsony a pektin tartalma, ezért önmagában nehezebben sűrűsödik
  • nátriumbenzoát (elhagyható)
  • kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal

Meggy előkészítése főzésre:

  • mosás álló vízben
  • szárak, rossz szemek eltávolítása
  • öblítés folyó vízben
  • kimagozás

A csokis meggylekvár elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A kimagozott gyümölcsöt enyhén turmixoljuk össze. (A darabolással, darálással gyorsítható a folyamat, mert úgy a gyümölcsből kezdetben gyorsabban eltávozik a víztartalom.)
  2. Majd adjuk hozzá a darabokra tördelt csokoládét és a zselésítőport.
  3. A turmixolás után tegyük fel főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosban, melyben kisebb esélye lesz a leégésének.
  4. Folyamatos keverés mellett – mivel a csoki még így is odaéghet – felforraljuk.
  5. Ezután adjuk hozzá a cukrot.
  6. Ha a cukor elolvadt benne, akkor további 4-5 percig forraljuk.
  7. Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható.
  8. Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
  9. Dunsztolásra nincs szükség, mehetnek felcímkézve a kamra polcaira. 

Akár palacsintába, akár süteménybe vagy csak önmagában kalácsra kenve kitűnő választás! Igazi különlegesség, melyet érdemes kipróbálni!  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lekv%C3%A1r

Vissza a kategória cikkeihez

Meggy lekvár készítés:

error: Védett tartalom