Tartalomjegyzék
Számos különböző ízesítésű lekvárral próbálkozunk évről-évre, egy ilyen különlegesség a csokis meggylekvár is. Érdemes ezt is kipróbálni a meggy szezonban, akár ajándéknak is készíthetjük csinos üvegekbe téve és szépen feldíszítve. Bár a meggylekvár főzésének hazánkban nincs akkora hagyománya, mint a szilvalekvár vagy a sárgabarack lekvár főzésének, szezonban egyre több helyen mossák az üvegeket és a friss gyümölcsöt. Nem véletlenül az utóbbi időben újra reneszánszát éli a befőzés.
Általában minden családnak van egy különleges, bevált receptje lekvárra, befőttre, kovászos uborkára, vagy bármely savanyúságra is és persze mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes próbálkozni, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat. Annál is inkább, mert a házi készítésű lekvárokat semmi nem tudja felülmúlni.
Csokis meggylekvár recept
Hozzávalók:
- 1 kg meggy (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
- 50 dkg cukor
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 tasak dzsemfix – a meggynek alacsony a pektin tartalma, ezért önmagában nehezebben sűrűsödik
- nátriumbenzoát (elhagyható)
- kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal
Meggy előkészítése főzésre:
- mosás álló vízben
- szárak, rossz szemek eltávolítása
- öblítés folyó vízben
- kimagozás
A csokis meggylekvár elkészítése lépésről – lépésre:
- A kimagozott gyümölcsöt enyhén turmixoljuk össze. (A darabolással, darálással gyorsítható a folyamat, mert úgy a gyümölcsből kezdetben gyorsabban eltávozik a víztartalom.)
- Majd adjuk hozzá a darabokra tördelt csokoládét és a zselésítőport.
- A turmixolás után tegyük fel főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosban, melyben kisebb esélye lesz a leégésének.
- Folyamatos keverés mellett – mivel a csoki még így is odaéghet – felforraljuk.
- Ezután adjuk hozzá a cukrot.
- Ha a cukor elolvadt benne, akkor további 4-5 percig forraljuk.
- Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható.
- Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
- Dunsztolásra nincs szükség, mehetnek felcímkézve a kamra polcaira.
Akár palacsintába, akár süteménybe vagy csak önmagában kalácsra kenve kitűnő választás! Igazi különlegesség, melyet érdemes kipróbálni!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lekv%C3%A1r
Vissza a kategória cikkeihez
Meggy lekvár készítés: