Cigánymeggy

A Cigánymeggy egy félvad meggyfajta, melynek apró termései jellegzetesen meggy ízűek. Feltehetően magyar eredetű a klónjaival együtt. Nagyüzemi termesztésben és kertekben egyaránt megtalálható. Az ültetvényekbe pollenadónak telepítették. Ezt annak is köszönheti, hogy igénytelen és nagyon jól alkalmazkodó fajta.

Ez a gyümölcs hazánkban olyan kedvelt és népszerű, hogy a meggy szezonban az ország számos pontján tartanak Meggyfesztivált is. Ezeken a rendezvényeken a meggy tiszteletén túl a termelőket is köszöntik évről évre. Érdemes ellátogatni rájuk, mert gyümölcs vásárlásra, kóstolásra is lehetőség van a számos gasztronómiai és kulturális program mellett. A meggy nemcsak nagyon jóízű, hanem rendkívül egészséges is. Rendszeres fogyasztásával számos betegség is megelőzhető, hiszen a meggy hatása a szerveztre igazán jótékony.

Cigánymeggy jellemzői

A Cigánymeggy vélhetően magyar származású, középérésű fajta. Június 15-18 között kezd érni az aktuális időjárás függvényében. Érésük jellemzően elhúzódó, de a gyümölcsök sokáig a fán hagyhatók.

Fája edzett, ellenálló, betegségekre nem fogékony. Ágrendszere szétterülő, mely lecsüngő, kusza, vékony ágakból álló sűrű lombkoronájú. Hajlamos az elsűrűsödésre, ezért rendszeres metszése elengedhetetlen. Téli fagyokkal szemben is ellenálló. Termése géppel és kézzel egyaránt szedhető. Hamar termőre fordul, majd rendszeresen és bőven terem.

Középkorán virágzik. Öntermékeny, vagyis nem igényel porzót. Napjainkban már csak az öntermékenyülő klónjai szaporíthatók.

Gyümölcse kicsi, jellemzően 3-4 g körüli súllyal, kicsi magokkal. Alakja gömb alakú, sötétbordóra színeződő, puha húsú, mely erősen színez. Magas a sav és szárazanyag tartalma. Édes-savanykás, jellegzetes meggy ízű. Gyümölcséből jellemzően üdítőital, szörp, pálinka készíthető. De friss fogyasztásra is alkalmas.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Meggy

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom